Sve škole u Evropi i centralnoj Aziji trebale bi ostati otvorene i sigurne od COVID-19, kažu SZO i UNICEF

30 August/kolovoz 2021
COVID-19 i ponovno otvaranje škola
UNICEF/A. Kapetanovic

KOPENHAGEN i ŽENEVA, 30. avgust- Dok se milioni školske djece vraćaju u klupe širom Evrope, u kojoj dominira visoko prenosiva varijanta SARS-CoV-2 Delta, Regionalni ured SZO-a za Evropu i Regionalni ured UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju poručuju da škole trebaju ostati otvorene I usvojiti mjere za smanjenje prijenosa virusa kako bi svi bili sigurniji.

Ove mjere uključuju prioritetnu vakcinaciju nastavnika i drugog školskog osoblja vakcinama protiv COVID-19. Osim toga, treba vakcinisati djecu stariju od 12 godina sa hroničnim oboljenjima koja im značajno povećavaju rizik od teškog oblika bolesti COVID-19. Neophodno je poboljšati okruženje u školi, u smislu  bolje ventilacije u učionici, manjeg broja djece u učionicama gdje je to moguće, fizičko distanciranje i redovno testiranje djece i osoblja.

„Pandemija je uzrokovala najkatastrofalniji poremećaj u istoriji obrazovanja. Stoga je itekako važno da se učenje u učionici nastavi u cijeloj Evropi. Ovo je od iznimne važnosti za obrazovanje djece, njihovo mentalno zdravlje i socijalne vještine, te I za same škole koje pomažu našoj djeci da postanu sretni i produktivni članovi društva “, objašnjava dr Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor SZO -a za Evropu.Proći će neko vrijeme prije nego što pandemiju ostavimo iza sebe, ali sigurno školovanje djece unutar škole mora ostati naš primarni cilj, kako im ne bismo oduzimali mogućnosti koje zaslužuju. Potičemo sve zemlje da škole ostave otvorene i pozivamo sve škole da poduzmu mjere za smanjenje širenja rizika od COVID-19. ”

Povećanje broja vakcinisanih radi zaštite od Delta varijante

Vrlo prenosiva varijanta SARS-CoV-2 Delta dodala je dodatni stepen zabrinutosti i komplikacije u ovogodišnjoj sezoni otvaranja škola. Veliki broj slučajeva zaraze COVID-19 u zajednici čini vjerojatnijim i prenošenje zaraze u školama. Stoga se svi moramo obavezati da smanjimo prenos virusa.

Podaci pokazuju da potpuna imunizacija protiv COVID-19 značajno smanjuje rizik od teških bolesti i smrti. Stoga, kada Vas pozovu da primite vakcinu, učinite to i provjerite jeste li primili sve potrebne doze vakcine.

“Vakcina je naša najbolja odbrana od virusa, a da bi pandemija prestala, moramo brzo povećati broj vakcinisanih, ravnomjerno u svim zemljama, uključujući podršku proizvodnji vakcina i podjelu doza, kako bismo zaštitili najugroženije. Moramo i dalje slijediti javne zdravstvene i socijalne mjere za koje znamo da funkcionišu, uključujući testiranje, praćenje, izolaciju i karantenu ”, rekao je dr. Hans Henri P. Kluge.

Učiniti škole sigurnijima odgovornost je cijelog društva

Milena Marić je nastavnica matematike u srednjoj školi u Beogradu. Marina je u vakcinisana protiv COVID-19. Rekla je: “Gotovo dvije godine riječi‘ COVID-19 ’i‘ online školovanje ’obilježile su naše živote. Kada je počela pandemija, školski sistem u Srbiji se brzo prilagodio. No, učenicima je nedostajao kontinuitet, druženje, zajednički rad, razmjena ideja u stvarnom vremenu, komunikacija bez tehnologije. Znam da je jedini izlaz iz ove situacije ako nastavimo poštivati mjere za sprečavanje prenošenja virusa i ako vakcinišemo sve nastavnike. ”

Philippe Cori, zamjenik regionalne direktorice UNICEF -a za Evropu i centralnu Aziju rekao je: „Pandemija nije gotova. Svi moramo odigrati svoju ulogu kako bismo osigurali da škole ostanu otvorene u cijeloj regiji. Djeca i mladi ne mogu riskirati da im učenje bude poremećeno još jednu godinu. Vakcine i zaštitne mjere istovremeno, pomoći će u sprečavanju povratka u najmračnije dane pandemije, kada su ljudi morali izdržati zatvaranja i zabrane kretanja, a djeca se svakodnevno suočavala sa smetnjama u učenju. Djeca su tihe žrtve pandemije, a najmarginaliziraniji su među najteže pogođenima. Prije COVID-19, najugroženija djeca u regiji čak i ako su pohađala nastavu, nisu imala iste ishode učenja kao njihovi vršnjaci. Škola je mnogo više od zgrade. To je mjesto učenja, sigurnosti i igre u srcu naših zajednica. Kada su zatvorene, djeca propuštaju učenje, boravak sa prijateljima i mogu biti izložena nasilju u kući. Pandemija je pogoršala ionako neprihvatljivu situaciju – stoga moramo osigurati ponovno otvaranje škola i njihovu sigurnost. ”, zaključio je Cori.

Preporuke stručnjaka

Kako bi škole bile otvorene i sigurne, SZO, UNICEF i UNESCO odobrili su set od osam stručnih preporuka koje je razvila Europska tehnička savjetodavna grupa SZO za školovanje tokom COVID-19.

Preporuke, prema 53 države članice su:

1. Škole trebaju biti među posljednjim mjestima za zatvaranje i prvim za ponovno otvaranje.

2. Potrebno je uspostaviti strategiju testiranja.

3. Potrebno je osigurati efikasne mjere za smanjenje rizika.

4. Posebna pažnja treba se usmjeriti zaštiti mentalnog i socijalnog blagostanja djece.

5. Posebna pažnja treba se usmjeriti zaštiti najugroženije i marginalizirane djece.

6. Potrebno je osigurati školsko okruženje i prostor.

7. Bitno je uključiti djecu i adolescente u donošenje odluka.

8. Potrebno je provesti strategiju vakcinacije osmišljenu na način da zadrži djecu u školi.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u