Svako drugo dijete u Evropi i centralnoj Aziji izloženo je učestalim udarima toplotnih talasa; dvostruko više od globalnog prosjeka

Kako bi zaštitili djecu – koja su posebno osjetljiva na efekte toplotnih talasa – UNICEF navodi šest preporuka za vlade širom regiona

27 Juli/srpanj 2023
Kako bi zaštitili djecu – koja su posebno osjetljiva na efekte toplotnih talasa – UNICEF navodi šest preporuka za vlade širom regiona
UNICEF/UN0729694/Pancic

ŽENEVA, 27. jula 2023. – Oko polovice djece u Evropi i centralnoj Aziji – ili 92 miliona – izloženo je čestim udarima toplotnih talasa, prema analizi najnovijih dostupnih podataka iz 50 zemalja koje je danas objavio UNICEF u novom izvještaju. Ovo je dvostruko više od globalnog prosjeka.

Izvještaj o zaštiti djece od toplotnih talasa u Evropi i centralnoj Aziji napominje da su djeca posebno osjetljiva na uticaj toplotnih talasa, što ih dovodi u opasnost od ozbiljnih posljedica, uključujući toplotni udar.                         

Novorođenčad i mala djeca su najviše izloženi riziku za vrijeme toplotnih talasa jer im tjelesna temperatura raste znatno više i brže. Toplotni talasi takođe utiču na sposobnost djece da se koncentrišu i uče, što ometa proces obrazovanja, navodi se u izvještaju.

Dok su djeca posebno osjetljiva na utjecaj toplinskih valova, većina odraslih ima blaže reakcije, što može roditeljima i starateljima otežati da identifikuju simptome stanja uzrokovanih vrućinom, što dodatno ugrožava zdravlje djece.

„Zemlje širom Evrope i Centralne Azije osjećaju efekte klimatskih promjena, koje pogađaju zdravlje i dobrobit djece.“, rekla je Regina De Dominicis, direktorica UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju.

“Polovina djece širom regiona je sada izložena čestim pojavama toplotnih talasa. Očekuje se da će se taj broj uduplati do 2050. godine. Mnoštvo negativnih implikacija na zdravlje djece u regiji mora biti razlog da vlade hitno uvedu mjere ublažavanja i prilagođavanja,” rekla je De Dominicis.

Posljednjih godina toplotni talasi u Evropi i centralnoj Aziji su sve češći, bez znakova popuštanja. U čitavom regionu, učestalost toplotnih talasa će se još više povećati u narednim godinama. Prema najkonzervativnijim scenarijima globalnog povećanja temperature od 1,7 stepeni Celzijusa, procjenjuje se da će 81 posto djece biti izloženo dugotrajnim, a 28 posto djece, jakim toplotnim talasima.

Kako bi pomogao u zaštiti djece, UNICEF preporučuje vladama širom Evrope i Centralne Azije:

  • Usvajanje politika za ublažavanja toplotnih talasa i planova smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja rizikom, prilagođenih djeci.
  • Investiranje u primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi podržali prevenciju, ranu akciju, dijagnozu i liječenje bolesti uzrokovanih vrućinom kod djece, uključujući obuku zdravstvenih radnika i nastavnika u zajednici.
  • Ulaganje u nacionalne sisteme ranog upozoravanja, lokalne procjene životne sredine i spremnost za hitne slučajeve i inicijative za izgradnju otpornosti.
  • Prilagođivanje usluga za vodu, sanitaciju i higijenu, zdravstvo, obrazovanje, ishranu, socijalnu i dječiju zaštitu kako bi se nosili s uticajima toplotnih talasa.
  • Osiguranje adekvatnog budžeta za finansiranje intervencija koje štite djecu i njihove porodice od toplotnih talasa.
  • Osposobljavanje djece i mladih edukacijom o klimatskim promjenama

 

Nauka pokazuje da su povišene temperature rezultat klimatskih promjena. UNICEF poziva vlade širom Evrope i Centralne Azije da smanje emisije CO2 kako bi ograničile globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa i udvostruče finansiranje za prilagođavanje do 2025. godine.

#####

Regionalne procjene temelje se na analizi podataka za 2020. godinu.

Toplotni val: Bilo koji period od 3 dana ili više kada je maksimalna temperatura svakog dana u gornjih 10 posto lokalnog prosjeka za 15 dana.

Visoka frekvencija toplotnih talasa: tamo gdje u prosjeku ima 4,5 ili više toplotnih talasa godišnje.

Visoko trajanje toplotnog talasa: gdje je prosječni događaj toplotnog talasa trajao 4,7 dana ili duže.

Ozbiljnost toplotnog talasa: gdje je prosječni događaj toplotnog talasa 2°C ili više iznad lokalnog 15-dnevnog prosjeka.

Prvi scenario 2050.: „scenarij niske emisije gasova“ sa procijenjenim 1,7 stepeni zagrijavanja do 2050. Ovo je utvrđeni scenario koji se koristi u klimatskom modeliranju i definira ga IPCC kao „SSP1“.

Pročitajte o tome kako toplotni talasi utiču na djecu širom svijeta ovdje: https://www.unicef.org/reports/coldest-year-rest-of-their-lives-children-heatwaves

 

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u