REIMAGINE TALKS: Okoliš

Mi planeti nismo potrebni, ali ona nama jeste

07 Decembar/prosinac 2020
Amar Čamo (31) je 2016. godine sa bratom i prijateljem pokrenuo projekat #ficacrew, a prije dvije godine im se pridružila i Lejla Turkić, sada Turkić Čamo (27), diplomirana nutricionistkinja.
UNICEF/Djemidzic

U posljednjih nekoliko godina ekipa poznatija kao "FIĆA Crew" prešla je više od 40.000 kilometara i posjetila više od 30 zemalja, između ostalih: Alžir, Maroko, Austriju, Španiju, Italiju, Tunis, Tursku, Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku, Island i mnoga druga mjesta. Amar Čamo (31) je 2016. godine sa bratom i prijateljem pokrenuo projekat #ficacrew, a prije dvije godine im se pridružila i Lejla Turkić, sada Turkić Čamo (27), diplomirana nutricionistkinja.

Amar i Lejla putuju i ujedno se brinu o okolišu. Oni u Fići uvijek imaju kese za smeće i rukavice, pa kada hoće negdje da naprave pauzu ili se slikaju, umjesto da prokomentariši kako je ružno i kako ima mnogo smeća, oni očiste. Oni ovako nastoje biti primjer i djeci, ali i odraslima da krenu od sebe i svojim primjerom i malim akcijama pokrenu promjene i osmisle novi, ljepši i čistiji svijet za svako dijete.

Amar i Lejla kažu da je jedna stvar pričati stalno kako ništa ne valja, kako nije u redu, kako je mnogo smeća, a sasvim druga - konkretna akcija. Bez akcije se sigurno ništa neće pokrenuti i promijeniti.

Nama u Bosni i Hercegovini je jako bitno da je sve čisto, posebno u svom dvorištu, pa zašto onda ne proširimo to dvorište na cijelu državu: "Zašto ne bismo cijelu Bosnu i Hercegovinu posmatrali kao svoju avliju i onda se trudili da je održavamo čistom", pita se Lejla. "Dužni smo to i sebi i svojoj budućnosti, dužni smo djeci i njihovoj budućnosti." A za promjenu nikad nije kasno, saglasni su oboje. Cijelu epizodu o okolišu možete pogledati na YouTube kanalu UNICEF BiH ili na UNICEF Bosna i Hercegovina Facebook nalogu, a tu je i cijela play lista dosadašnjih epizoda.

Reimagine kampanjom UNICEF širom svijeta nastavlja pomagati oporavku najugroženije djece i njihovih porodica pogođenih pandemijom COVID-19 - prikupljanjem sredstava, komunikacijom, zagovaranjem, psihološkom podrškom i konačno, udruživanjem pristalica/pratilaca i partnera uz uvjerenje da zajedno možemo osmisliti bolji svijet za djecu. Serijal #ReimagineTalks je kampanja kojom UNICEF i Bosni i Hercegovini realizuje seriju nedjeljnih live epizoda tokom kojih će učesnici razgovarati o temama važnim #ZaSvakoDijete.

Napomena za medije: Ukoliko želite da emitujete #ReimagineTalks, javite nam se sa zahtjevom da pošaljemo video materijal.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.