REIMAGINE TALK: Mladi i perspektive

Podrška i saradnja su najbolji načini da pomognemo jedni drugima

23 Novembar/studeni 2020
REIMAGINE TALK: Mladi i perspektive
UNICEF/Omerbegović

Elmi je želja bila da bude programer a IT svijet bio na dohvat ruke već tokom srednje škole, a Maja nije ni znala da takvo zanimanje postoji, a IT svijet joj je bio potpuno nepoznat. Za Maju Memeledžiju je ulazak u svijet IT-ja i programiranja bio ujedno i izlazak iz zone komfora, a Elma Slabić je shvatila da je IT nešto u čemu je dobra, ali ne i izvrsna.

Maja i Elma su glavne su ličnosti petog Reimagine Talka, tokom kojeg su razgovarale o perspektivama, poslovima budućnosti, ali i o tome šta ih je ova godina novo naučila.

Elma je ove godine upisala Ekonomski fakultet a kako vjeruje da svi treba da težimo da budemo izvrsni u tome što radimo, predano radi na svojim sposobnostima, teorijskim ali i praktičnim znanjima.

"Ja nisam ni znala da moj posao iz snova postoji i da se ljudi baš time bave, ali mi je sada drago što sam donosila odluke i izbore koji su doveli do toga da se danas bavim ovim čime se bavim", rekla je Maja, koja je suvlasnica i osnivačica kompanije Klika, koja se bavi razvojem softvera i hardvera, u kojoj je danas zaposleno oko 150 inžinjera i mladih entuzijasta.

Obje su se složile oko toga da žene treba da se bave onim čime žele da se bave, i da zanemare predsrasude o muškim i ženskim poslovima, i pokažu u praksi da mogu baš sve.

Iako je nedostatak socijalizacije jedan do najvećih izazova, doba pandemije je donijelo i neke pozitivne promjene saglasne su obje, one vjeruju da se otvaraju nove perspektive u ovom novom hrabrom svijetu. Dobili smo priliku i da pomažemo jedni drugima, a najbolji način za to su kolegijalnost, podrška i saradnja. Polako shvatamo i da obrazovanje nije samo ono što naučimo u školi i napišemo u svesku, novi način učenja nam je potvrdio da škola nije jedini izvor znanja i informacija.

Digitalizovano obrazovanje itekako može biti i jeste kvalitetno, samo kada bismo svi izašli i zone komfora i prihvatili alate i kanale komunikacije i učenja koji su nam dostupni. Imamo priliku da ponovo osmislimo učenje i komuniciranje i trebamo tu priliku objeručke prihvatiti. Jednake prilike smanjuju razlike, a sada svi manje – više, zahvaljujući dostupnosti interneta imamo, ako ništa a ono pristu istim stvarima, istim materijalima, alatima i kanalima.

Cijelu epizodu o perspektivama možete pogledati na YouTube kanalu UNICEF BiH ili na UNICEF Bosna i Hercegovina Facebook nalogu, a tu je i cijela play lista dosadašnjih epizoda.

Reimagine kampanjom UNICEF širom svijeta nastavlja pomagati oporavku najugroženije djece i njihovih porodica pogođenih pandemijom COVID-19 - prikupljanjem sredstava, komunikacijom, zagovaranjem, psihološkom podrškom i konačno, udruživanjem pristalica/pratilaca i partnera uz uvjerenje da zajedno možemo osmisliti bolji svijet za djecu. Serijal #ReimagineTalks je kampanja kojom UNICEF i Bosni i Hercegovini realizuje seriju nedjeljnih live epizoda tokom kojih će učesnici razgovarati o temama važnim #ZaSvakoDijete.

Napomena za medije: Ukoliko želite da emitujete #ReimagineTalks, javite nam se sa zahtjevom da pošaljemo video materijal.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.