REIMAGINE TALK: Aktivizam kroz umjetnost i medije

Kad bi svijet bio po mjeri djece: Noa Jugo i Zoran Ćatić razgovarali o aktivizmu, umjetnosti, pozorištu, ali i medijskoj pismenosti kao predmetu u školi

09 Novembar/studeni 2020
Reimagine Talks epizoda 4
UNICEF/Omerbegović

„Aktivizam je i kada nešto naučimo, na nekoj konferenciji ili seminaru, a onda to naučeno primijenimo – bilo da smo posadili drvo, nekome pomogli, očistili park... Ali nije samo to, nego i bolji svijet koji izmaštamo pa radimo na tome da sve popravimo..."

Ovako su ukratko aktivizam objasnili Noa Jugo, mladi glumac glumačke akademije Helen O'Grady i jedini dječak koji pjeva u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo i Zoran Ćatić, nagrađivani reditelj, edukator i radijski voditelj, koji su bili urednici i ujedno i gosti četvrte epizode Reimagine Talk, serije epizoda koje u sklopu Reimagine (ponovo osmisli) kampanje realizuje UNICEF u Bosni i Hercegovini. Oni vjeruju da se kroz muziku, pozorište i uopšte kroz umjetnost može ukazati na mnoge probleme i popravljati stvari, tako da umjetnost jeste jedna vrsta aktivizma.

Noi su muzika i pozorište bliski, Zoranu radio, film i mediji, a obojica vjeruju da svako od nas svojim primjerom i svojim postupcima može promijeniti svijet, pa nije mnogo trebalo da nađu zajedniči jezik o aktivizmu. Čak su zajedno započeli ponovno osmišljavanje škole – za 20-ak minuta koliko je trajala epizoda, složili su se kako je izuzetno važno da se u škole uvede novi predmet – Medijska pismenost.

Obojica su zaključili da je svako od nas medij, jer prenosimo i kreiramo neki sadržaj i plasiramo ga, najčešće, putem svojih profila na društvenim mrežama. I u tome nema velike razlike između svakoga od nas i velikih medija.

"Kad bismo svi nešto malo napravili, svako svoj dio, svijet bi bio bolji", rekao je Noa, na šta mu je Zoran rekao: "A zamisli kada bismo svi preuzeli odgovornost za ono što pišemo i postavljamo i bili odgovorni za sve što plasiramo." Kada bismo svi bili odgovorni za svoj sadržaj, pa još uz to dijelili zaista važne stvari – svijet bi počeo da se mijenja, zajedno su zaključili Noa i Zoran. Obojica su se dogovoriti da će to početi raditi, već od danas i ujedno pozvali sve koji su pratili emisiju da se uključe – da preuzmu odgovornost za sve što dijele na društvenim mrežama i da pokušaju da se bave važnim temama, jer samo tako kada svako od nas napravi nešto malo u svom krugu, svi zajedno ćemo promijeniti svijet. Cijelu epizodu o umjetnosti i aktivizmu možete pogledati na YouTube kanalu UNICEF BiH ili na UNICEF Bosna i Hercegovina Facebook nalogu, a tu je i cijela play lista dosadašnjih epizoda.

Reimagine kampanjom UNICEF širom svijeta nastavlja pomagati oporavku najugroženije djece i njihovih porodica pogođenih pandemijom COVID-19 - prikupljanjem sredstava, komunikacijom, zagovaranjem, psihološkom podrškom i konačno, udruživanjem pristalica/pratilaca i partnera uz uvjerenje da zajedno možemo osmisliti bolji svijet za djecu. Serijal #ReimagineTalks je kampanja kojom UNICEF i Bosni i Hercegovini realizuje seriju nedjeljnih live epizoda tokom kojih će učesnici razgovarati o temama važnim #ZaSvakoDijete.

Napomena za medije: Ukoliko želite da emitujete #ReimagineTalks, javite nam se sa zahtjevom da pošaljemo video materijal.

Napomena za mlade: UNICEF u Bosni i Hercegovini raspisao je konkurs za mlade 12 - 18 godina da pošalju svoje radove (video, priče, fotografije, crteže ili ilustracije) na neku od navedenih tema Re-Imagine Talksa, a najbolji radovi će biti nagrađeni tabletom, te Re-Imagine Box-ovima. Više o konkursu možete pronaći na linku: https://shar.es/ab82ck

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.