REGULATORNA AGENCIJA ZA KOMUNIKACIJE I UNICEF POTPISALI MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU

20 Oktobar/listopad 2022
REGULATORNA AGENCIJA ZA KOMUNIKACIJE I UNICEF POTPISALI MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU
UNICEF/Popović

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija), Draško Milinović, i predstavnica Fonda Ujedinjenih nacija za djecu - UNICEF u Bosni i Hercegovini, Dr. Rownak Khan, potpisali su danas u Sarajevu zajedničkiMemorandum o razumijevanju.

Dokument se zasniva na razumijevanju, promociji i ostvarivanju prava djece u medijskom okruženju Bosne i Hercegovine, kao i realizaciji projekata od zajedničkog interesa, unaprijeđenju postojeće prakse, ekspertize i inovativnih pristupa, jačanju kapaciteta i platformi za saradnju.

Potpisivanjem memoranduma, Agencija i UNICEF izrazili su posebno opredjeljenje za nastavak saradnje u domeni promocije i zaštite prava djeteta, uključujući napredak u kvalitetu i količini sadržaja namijenjenih djeci i unaprijeđenju njihovih prava u medijima, što obuhvata promociju prava na izražavanje za svu djecu, uključujući djecu s poteškoćama u razvoju, te unaprijeđenje medijske pismenosti djece, kao i njihovih staratelja.

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Draško Milinović, ovom prilikom je naglasio: “Rukovodstva UNICEF-a i RAK-a iskazuju spremnost da razmjenom iskustava, informacija i znanja, razvijaju konkretne aktivnosti s ciljem promocije prava djeteta u medijskom okruženju u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta i primjenjivim propisima o emitovanju. Takođe, naša zajednička saradnja biće usmjerena ka zaštiti djece od zloupotrebe u medijima. To će uključivati i aktivnosti na zaštiti djece od online zlostavljanja i drugih oblika zlostavljanja i iskorištavanja putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija.”

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, Dr. Rownak Khan, izrazila je zadovoljstvo zbog nastavka dugogodišnje saradnje, te istakla koliko je bitno nastaviti zajednički rad u domenu prioritetnih intervencija i strategija komunikacije usmjerene na djecu, roditelje, prosvjetne radnike i druge koji brinu o djeci, s ciljem unapređenja medijske i digitalne pismenosti, sigurnosti djece u medijima i online i neprestanom podsjećanju na ono što zovemo najbolji interes djeteta.

Potpisivanjem Memoranduma, Agencija i UNICEF su se opredijelili na zajedničko udruživanje vlasititih kapaciteta, pored ostalog, i u okviru realizacije humanitarnih akcija, te uspostavljanje mehanizama kako bi se olakšalo upravljanje zajedničkim partnerstvom.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u