Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju: Jednake šanse i ulaganja u najranjiviju djecu moraju biti prioritet države

Završena trodnevna posjeta gđe Afshan Khan Bosni i Hercegovini

29 Maj/svibanj 2019
Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju: Jednake šanse i ulaganja u najranjiviju djecu moraju biti prioritet države
UNICEF/Panjeta

SARAJEVO, 29. maj 2019. – Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, gđa Afshan Khan, danas je okončala trodnevnu posjetu Bosni u Hercegovini. Fokus posjete bio je na promociji jednakih šansi i većih ulaganja u službe koje štite prava najranjivije djece i porodica.

 “Bilo je veoma ohrabrujuće upoznati djecu, porodice, socijalne radnike, nastavnike i partnere iz vlasti i iz prve ruke vidjeti napredak koji je ostvaren u poboljšanju kvalitete obrazovanja i osnaživanja mladih ljudi“, rekla je gospođa Khan. „Ove godine je, budući da obilježavamo 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, od ključnog značaja da sve vlade za prioritet postave da dopru do što više najranjivije djece, uključujući i djecu koja žive s invaliditetom, djecu izbjeglice i djecu iz manjinskih zajednica. To su djeca koja se prečesto nalaze na marginama društva “, dodala je ona.

U svjetlu važnosti inkluzivnog obrazovanja, gospođa Khan se susrela sa nastavnicima i učenicima Osnovne škole “Džemaludin Čaušević”, koja je uspješno uključila djecu sa poteškoćama u razvoju u sve aspekte školskog života. Posjetila je i Prvu osnovnu školu Ilidža, gdje djeca migranati i izbjeglice uče uz svoje vršnjake. Ove obje škole u Sarajevu pokazuju pozitivan uticaj koji inkluzivno obrazovanje ima za sve svoje učenike i širu zajednicu.

Gđa Khan je učestvovala na Konferenciji o pravu svakog djeteta da odraste u brižnom porodičnom okruženju, koju je organizovalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Evropska unija i UNICEF. Učesnici konferencije su se osvrnuli na ostvareni napredak u reformi sistema brige o djeci, uključujući i zatvaranje velikih institucija, i potrebu za daljim ulaganjima u usluge u zajednici koje su dostupne ugroženim porodicama.

Komentarišući trenutnu epidemiju morbila u BiH, gđa Khan je ponovila da su vakcine sigurne i istakla koliko su rutinske pravovremene imunizacije važne za svako dijete. Pomogla je u predstavljanju nove mobilne aplikacije „Moj kalendar imunizacije“, koja pomaže porodicama da se pridržavaju imunizacijskog rasporeda svoje djece.

Gđa Khan, koja je također i UNICEF-ova specijalna koordinatorica odgovora na izbjegličku i migrantsku situaciju u Evropi, susrela se sa djecom izbjeglicama i migrantima i njihovim porodicama u Privremenom prihvatnom centru u Ušivku, gdje UNICEF pruža humanitarnu pomoć u vidu sigurnih prostora za učenje i igru i specijalizovanu zaštitu za djecu bez pratnje i djecu razdvojenu od roditelja.

Zvanična posjeta regionalne direktorice UNICEF-a završena je sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom. G. Dodik i gđa Khan su potvrdili zajedničko opredjeljenje za strateška ulaganja za dobrobit djece, posebno u oblasti obrazovanja, sa naglaskom na kvalitetno obrazovanje.

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.