Prvi frižideri ultrahladnog lanca koje UNICEF donira BiH stigli u Bosnu i Hercegovinu

Ovi frižideri prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina poput Pfizer BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na - 70o C.

26 Januar/siječanj 2021
Prvi frižideri ultrahladnog lanca koje UNICEF donira BiH stigli u Bosnu i Hercegovinu
UNICEF/Djemidzic

Sarajevo, 26.01.2020.g.: Danas su prvi frižideri koje donira UNICEF za pohranu COVID-19 vakcina u ultrahladnom režimu (do - 80o C) stigli u Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnica UNICEF-a u BiH, dr. Rownak Khan, formalno je uručila ovu donaciju UNICEF-a, Ministrici Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankici Gudeljević.

Dva frižidera, čiji je kapacitet po 500 l, odnosno 173,550 doza vakcina, biće dalje distribuirana Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje RS, odnosno Banja Luku.

Ministrica Gudeljević, ovom prilikom je naglasila da očekuje skoru isporuku vakcina, koje je država BiH platila COVAX-u.

Ministrica Gudeljević je izrazila zahvalnost UNICEF-u na kontinuiranoj pomoći BiH, s posebnim akcentom na posljednju donaciju koja će u ovim trenucim a biti od iznimne pomoći zdravstvenim institucijama u BiH.

Pored ove donacije, UNICEF, kao vodeća agencija, sa najdužim iskustvom u nabavci vakcina, opreme za imunizaciju i hladnog lanca, poručio je i dodatnu količinu frizidera za pohranu vakcina u ultrahladnom lancu, koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene sa Ministarstvom Civilnih poslova BiH, a u skladu sa potrebama entitetskih zavoda odnosno instituta za javno zdravstvo. Radi se o frižiderima, kapaciteta od 383 l s mogućnošću skladištenja 132,000 doza, koji bi trebali stići u BiH tokom februara.

Ovi frižideri prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina poput Pfizer BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na - 70o C.

„UNICEF u Bosni i Hercegovini, od početka pandemije COVID-19 radi zajedno sa institucijama Bosne i Hercegovine, kako bismo pomogli vlastima u domenu krizne komunikacije, obezbjedjenja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike, te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac. Kao odabrani logistički koordinator nabavke vakcina za COVID-19, putem mehanizma COVAX, još jednom napominjemo da su vakcine javno dobro, te da ne smiju biti rezervisane isključivo za bogate države i pojedince. Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije.“, rekla je dr. Rownak Khan, Predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.