Poslovno savjetodavno vijeće: Jednake prilike za svako dijete kroz digitalnu transformaciju i edukaciju

11 Maj/svibanj 2023
Poslovno savjetodavno vijeće: Jednake prilike za svako dijete kroz digitalnu transformaciju i edukaciju
UNICEF/Panjeta

Sarajevo, 11.05.2023.g. - U Sarajevu je održan sastanak Poslovnog savjetodavnog vijeća (Business Advisory Council) koje je UNICEF BiH pokrenuo u saradnji sa predstavnicama i predstavnicima uspješnih kompanija pozvanih u članstvo zbog pokazane društvene odgovornosti, kako bi podstakao značaj društveno odgovornog poslovanja u čijem središtu su djeca i dječija prava.

Članicama i članovima BAC-a na sastanku je prezentiran rad UNICEF-a na digitalnoj transformaciji u obrazovanju, predstavljena je GIGA inicijativa za povezivanje svih škola u svijetu na internet, a održana je i prezentacija o vještinama za budućnost i radu UNICEF-a na izgradnji tih vještina.

“Ovdje smo zbog dobrobiti djece i zbog dječijih prava, i to je ono što svi trebamo imati na umu. Jedno od Načela o pravima djece i poslovanju koje je UNICEF objavio 2012. jeste i “zaštita i sigurnost djece u svim poslovnim aktivnostima”, i pitanje je šta mi kao grupa možemo uraditi da tome doprinesemo, te stoga razmislimo o sigurnijem okruženju za djecu u Bosni i Hercegovini”, kazala je na otvaranju sastanka predstavnica UNICEF-a u BiH dr. Rownak Khan potcrtavajući kako fokus diskusije treba biti na stvaranju jednakih prilika za svako dijete kroz digitalnu transformaciju i edukaciju, dostupnost informacijskih i komunikacijskih tehnologija kroz GIGA inicijativu te rad na dualnom obrazovanju, usmjerenom ka razvoju poslovnih vještina.

Poslovno savjetodavno vijeće djeluje kao poslovna platforma s ciljem podizanja svijesti o pravima djece, razmjene znanja i odgovornih poslovnih praksi u najboljem interesu svakog djeteta. UNICEF BiH tako ostvaruje snažniju i sistemsku saradnju sa poslovnim sektorom, kako bi se kroz razmjenu znanja stvorile konkretne, održive i odgovorne inicijative koje će dovesti do poboljšanja života djece.

Ključne oblasti uticaja i djelovanja Poslovnog savetodavnog vijeća UNICEF-a su sigurnost i zaštita djece u on-line i off-line okruženju, mentalno zdravlje, te razvoj vještina za nesmetan prelazak iz obrazovanja u radno okruženje.

Poslovno savjetodavno vijeće čine predstavnice i predstavnici menadžmenta kompanija iz sektora IT-a, bankarstva, proizvodnje i trgovine i to: Bit Alijansa, m:tel, a.d. Banjaluka, Mastercard, ProCredit banka BiH, NLB Banka Banjaluka, Raiffeisen banka, Addiko banka Sarajevo, Violeta i DM.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u