Partnerstva i inovacije pomažu UNICEF-u u postizanju rezultata za djecu u 150 zemalja

U 2018. godini, UNICEF kroz kampanju za imunizaciju je dostigao gotovo polovinu djece u svijetu; obezbijedilo se 13,3 miliona mreža za krevete i gotovo 50.000 tona hrane

24 Juli/srpanj 2019
On 7 February 2018 in Yambio, South Sudan, United Nations Special Representative for South Sudan David Shearer and UNICEF Representative in South Sudan Marimba Mdoe (neither are pictured) distribute books and pens to children formerly associated with an armed group.
UNICEF/Prinsloo

KOPENHAGEN/NJUJORK, 24. juli 2019. - U 2018. godini UNICEF je nabavio robe i usluga u vrijednosti od 3,486 milijardi američkih dolara kako bi unaprijedio živote djece u 150 zemalja.

Vakcine, odjeća, lijekovi, obrazovni kompleti i školske knjige su neke od proizvoda i usluga koje pomažu djeci da se suoče sa bolestima, da uče i rastu - posebno u zemljama pogođenim vanrednim situacijama i sukobima.

U 2018., UNICEF je za djecu postigao sljedeće:

  • Nabavljeno je 2,36 milijardi doza vakcina za borbu protiv raznih bolesti, uključujući ospice, difteriju, tetanus i HPV, čime je obuhvaćena gotovo polovina djece u svijetu
  • Djeci je osiguran pristup pitkoj vodi sa 1,26 milijardi tableta za prečišćavanje vode i kesama za kloriranje/flokulaciju vode
  • Zaštita djece od bolesti koje prenose komarci pomoću 13,3 milijuna mreža za krevete
  • Tretiranje djece koja boluju od neuhranjenosti sa 47.760 tona gotove terapeutske hrane
  • Pomoći djeci da se vrate u školu sa 4.5 miliona školskih torbi i 84.000 kompleta za obrazovanje

„Svako dijete je jedinstveno, kao i njihove potrebe“, rekla je Etleva Kadilli, direktorica Odjela za nabavu UNICEF-a u Kopenhagenu. “Nabavka robe za djecu nije tako jednostavna kao kupovina proizvoda s polica. To zahtijeva blisku saradnju sa različitim partnerima kako bi se osiguralo da djeca u različitim zemljama i područjima dobiju ono što im je potrebno za život, te da im se poboljšaju životi i da budu sigurni i zdravi. ”

Budući da situacije u zemljama postaju kompleksnije, pogotovo u vanrednim situacijama, sposobnost prilagođavanja i adaptacije može pomoći da se maksimalno utiče na djecu i njihove porodice.    

Zajedno sa globalnom mrežom saradnika i partnera, UNICEF razvija nove proizvode i pristupe kako bi zadovoljio potrebe i onih do kojih je najteže doći. To nije ograničeno samo na inovacije proizvoda, već uključuje i saradnju s partnerima, posebno iz privatnog sektora, kako bi utjecali na tržišta i učinili proizvode za djecu dostupnijim, pristupačnijim, sigurnijim i održivim.

Na primjer:

  • Kako bi pomogli djeci da se oporave od neuhranjenosti, UNICEF je nabavio rekordnih 65 posto gotovih terapijskih namirnica od proizvođača koji su smješteni u zemljama koje su u najvećoj potrebi ili blizu njih. Ovo ne samo da je podržalo lokalne ekonomije, već je i učinilo transport efikasnijim i smanjilo utjecaj na okoliš.
  • U Sirijskoj Arapskoj Republici, uprkos sukobu, UNICEF sarađuje s lokalnim firmama koje nastavljaju s poslovanjem u pružanju higijenskih i obrazovnih kompleta, kao i odjećom - pomažući UNICEF-u da brzo dostavi te proizvode djeci.
  • U Nigeriji, UNICEF je organizovao konsultacije o regionalnoj sanitarnoj industriji kako bi podstakao prekograničnu saradnju sa Ganom i Obalom Slonovače i identifikovao načine za poboljšanje dostupnosti pristupačnih toaleta i sanitarnih usluga za porodice.
  • „Podrška vlada, biznisa, donatora i naših partnera na terenu bila je neprocjenjiva u omogućavanju da što brže dođemo do miliona djece“, dodao je Kadilli. „Ipak, potrebe ostaju ogromne. Održivo i dugoročno finansiranje mora i dalje biti prioritet za nas kako bismo zadovoljili potrebe djece u sve kompleksnijim situacijama. “

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.