Osnovano Poslovno savjetodavno vijeće UNICEF-a BiH

Kreirana poslovna platforma za razmjenu odgovornih praksi u najboljem interesu svakog djeteta u BiH

24 Novembar/studeni 2022
Osnovano Poslovno savjetodavno vijeće UNICEF-a BiH
UNICEF/Omerbegović

Sarajevo/ 23.11.2023/ U saradnji sa predstavnicima uspješnih kompanija, UNICEF BiH je pokrenuo Poslovno savjetodavno vijeće (Business Advisory Council - BAC) kako bi podstakao značaj društveno odgovornog poslovanja u čijem središtu su djeca i dječija prava.

Poslovno savjetodavno vijeće će djelovati kao poslovna platforma s ciljem podizanja svijesti o pravima djece, razmjene znanja i odgovornih poslovnih praksi u najboljem interesu svakog djeteta.

UNICEF BiH će tako ostvariti snažniju i sistemsku saradnju sa poslovnim sektorom, kako bi se kroz razmjenu znanja stvorile konkretne, održive i odgovorne inicijative koje će dovesti do poboljšanja života djece.

Inicijalnom sastanku za formiranje Poslovnog savjetodavnog vijeća prisustvovali su dr Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a BiH, kao i predstavnici kompanija, koje su pozvane da budu članovi Vijeća, zbog pokazane društvene odgovornosti.

Članice Poslovnog savjetodavnog vijeća su dio menadžmenta kompanija iz sektora IT-a, bankarstva, proizvodnje i trgovine i to: Bit Alijansa (Damir Maglajlić), m:tel, a.d. Banjaluka (dr Jelena Trivan), Mastercard (Amir Trokić), ProCredit banka BiH (Amina Durmo Trlin), NLB Banka Banjaluka (Goran Babić), Raiffeisen banka (Amra Tabaković),Addiko banka Sarajevo (Emir Jildizlar), Violeta (Ante Miloš) i DM (Admira Isaković).

Ključne oblasti uticaja i djelovanja Poslovnog savetodavnog savjeta UNICEF-a u narednom periodu biće: bezbjednost i zaštita dece u on-line i off-line okruženju, mentalno zdravlje, te razvoj vještina za nesmetan prelazak iz obrazovanja u radno okruženje.

 
“Poslovna zajednica je neophodna u podizanju svijesti o pravima djeteta i njihovom ostvarivanju. Djeca su članovi porodica zaposlenih i kupaca, a u bliskoj budućnosti djeca će biti zaposleni i lideri kompanija, ali i glavni dio društvenog napretka uopšte. Djeca, posebno ona iz ranjivih zajednica, često nemaju direktan način da se samostalno izbore za svoja prava, zato smo tu da zajednički podižemo svijest o kvalitetu njihovog života, da budemo njihov glas i da motivišemo sve ciljne javnosti da se, kroz sve svoje aktivnosti, prema najmlađima i najugroženijima odgvovorno ponašaju.”, istakla je dr. Rownak Khan.

 

Sastanak je bio prilika da predstavnici kompanija prodiskutuju o svojim odgovornim praksama i poslovnim politikama koje u fokusu imaju djecu i porodice, razmijene iskustva, inspirišu jedni druge i upoznaju se sa okvirnim planom rada UNICEF-a i Poslovnog savjetodavnog vijeća za naredni period.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u