Održan Okrugli sto "Izrada novog Porodičnog zakona i Zakona o privremenom izdržavanju"

Identifikovani su ključni problem u primjeni važećeg porodičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj

01 Novembar/studeni 2021
Održan Okrugli sto "Izrada novog Porodičnog zakona i Zakona o privremenom izdržavanju"
UNICEF

U okviru XV savjetovanja iz oblasti građanskog prava održanog na Jahorini 27.10. do 30.10.2021. godine održan je Okrugli sto "Izrada novog Porodičnog zakona i Zakona o privremenom izdržavanju". Na Okruglom stolu prezentovane su osnovne dileme i i identifikovani su ključni problem u primjeni važećeg porodičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj, a sa namjerom da se kroz diskusiju sa učesnicima rasprave čuju mišljenja i zapažanja predstavnika pravosudne zajednice u vezi sa pojedinim pitanjima i rješenjima iz Porodičnog zakona.

Tokom prezentacije panelista (prof. dr Darko Radić i dr Nada Grahovac) iznesene su dileme u smislu modifikacije postojećih i uvođenja novih rješenja, kojima bi se riješili problemi koji su evidentirani u disadašnjoj primjeni Porodičnog zakona. Članovi pravosudne zajednice su u konstruktivnoj diskusiji dali svoja viđenja na osnovu svakodnevne prakse, koji će bez sumnje predstavljati zanačajan doprinos Radnoj grupi za izradu novog Porodičnog zakona RS.

"Institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske godinama ukazuje na potrebu izmjena Porodičnog zakona, kako bi se Zakon uskladio sa zahtjevima i osnovnim principima Konvencije o pravima djeteta, kako bi se roditelji učinili odgovornijim za postupanja u interesu djeteta ali i jačala odgovornost nadležnih institucija i službi za postupanje i donošenje odluka u kojima će najbolji interes djeteta biti od prvenstvenog značaja. Zato pozdravljamo aktivnosti Ministarstva pravde RS i podršku UNICEF-a na izradi novog Porodičnog zakona, kojim, između ostalog treba urediti:da sud odlučuje o uređenju viđanja djeteta i roditelja sa kojim dijete ne živi, da sud odlučuje o povjeravanju djeteta poslije prekida vanbračne zajednice, da se uspostavi mehanizam da dijete ostvari pravo na izdržavanje uključujući i pravo djeteta na privremeno izdržavanje (Alimentacioni fond), te neophodan minimum izdržavanja zavisno od uzrasta djeteta i njegovih potreba, da se poveća gornja dobna granica djeteta za potpuno usvojenje, da se definiše donja uzrasna granica djeteta koje može biti usvojeno, da Zakon utvrdi pravo djeteta da zna da je usvojeno-i ko i kada to djetetu treba saopštiti.", rekla je ovom prilikom Nada Grahovac iz Institucije Ombudsmena za djecu Republike Srpske.

 

Ovu aktivnost podržavaju ambasade Švedske i Švicarske u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa UNICEF BiH.

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u