Obrazovanje za novo vrijeme: priprema za objavu prvih PISA rezultata za Bosnu i Hercegovinu

UNICEF uz podršku Norveške učestvuje u kampanji o kvalitetu obrazovanja u Bosni i Hercegovini

30 Oktobar/listopad 2019

UNICEF uz saradnji sa Ambasadom Norveške podržava Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) u kampanji  „Obrazovanje za novo vrijeme“, u suradnji sa ministarstvima obrazovanja/prosvjete svih nivoa u BiH. Pored UNICEF-a kampanju podržavaju Ambasada SAD u BiH, Evropska unija, Misija OSCE-a u BiH, Save the Children i Fond otvoreno drustvo.

Kampanja će biti uvod za objavu rezultata međunarodnog istraživanja PISA u kojem su 2018 prvi put sudjelovali i učenici iz naše zemlje. Rezultati će biti objavljeni 3. decembra/prosinca i bit će to jedinstvena prilika da obrazovne vlasti u BiH dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelje na osnovu kojih se mogu unaprijediti obrazovne politike. Nakon objave rezultata, kroz edukaciju i angažovanje učenika, roditelja, stručnjaka i medija, kampanja će dati doprinos oblikovanju javnog mnijenja i usmjeravanju diskusije o tome kako unaprijediti obrazovanje.

Kampanja „Obrazovanje za novo vrijeme“ zagovara kvalitetno i svrsishodno obrazovanje i pomaže informiranje i edukaciju javnosti u BiH o tekućim i potrebnim reformama obrazovnog sistema i procesa, kako bi škole mogle adekvatnije pripremati mlade generacije za svijet koji se ubrzano mijenja.

https://www.facebook.com/obrazovanjezanovovrijeme/

https://aposo.gov.ba/bs/predstavljanje-kampanje-obrazovanje-za-novo-vrijeme/

https://www.unicef.org/bih/objave-medijima/unicef-i-norve%C5%A1ka-partnerstvo-za-obrazovanje-za-novo-vrijeme

Kontakti za medije

UNICEF

Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.