Novogodišnje bebe: Više od 90 beba će se roditi u BiH na prvi dan Nove godine – UNICEF

Početkom kalendarske 2019. godine, UNICEF poziva sve države da uvaže pravo svakog novorođenčeta na zdravlje i opstanak

27 Decembar/prosinac 2018
Novogodišnje bebe: Više od 90 beba će se roditi u BiH na prvi dan Nove godine – UNICEF
UNICEF/A.Kapetanović

Procjenjuje se da će se 90 beba roditi u Bosni i Hercegovini na prvi dan Nove godine, objavio je danas UNICEF. Računa se da će se 0,0002 posto od očekivanog broja beba koji iznosi 395.072, roditi u Bosni i Hercegovini, na prvi dan Nove godine.

Stanovnici gradova širom svijeta neće proslaviti samo doček Nove godine, nego i dolazak svojih najmlađih stanovnika na ovaj svijet. Nakon što na satu otkuca ponoć, očekuje se da će se u Sydney-u dočekati rođenje 168 novorođenčadi, nakon čega slijedi Tokyo sa 310, Peking 605, Madrid sa 166 i, konačno, New York sa 317.

Na Fidžiju, u Pacifiku, će se vjerovatno roditi prva beba na prvi dan 2019. godine, a u Sjedinjenim Američkim Državama posljednja. Samo će se u Južnoj Aziji roditi četvrtina od očekivanog broja beba. Gledajući globalno, procjenjuje se da će se polovina ovih porođaja desiti u sljedećih osam država:

  1. Indija – 69.944
  2. Kina – 44.940
  3. Nigerija – 25.685
  4. Pakistan – 15.112
  5. Indonezija – 13.256
  6. Sjedinjene Američke Države – 11.086
  7. Demokratska Republika Kongo – 10.053
  8. Bangladeš – 8.428

Porodice širom svijeta će 1. januara dočekati bezbroj Alexander-a i Ayesha, Zheng-a i Zainab-a. Prema popisu stanovništva 2013.godine, tri najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini su Marko, Luka i Amar, dok Sara, Ajla i Amina čine top tri ženska imena.

No, u pojedinim državama mnoge bebe nažalost neće ni dobiti ime, jer neće preživjeti prvi dan rođenja.

Oko milion beba umrlo na dan rođenja 2017. godine a 2,5 miliona u prvom mjesecu svog života. Većina te djece je umrlo od uzroka koji su se mogli spriječiti, kao što su prerano rođenje, porođajne komplikacije i infekcije poput sepse i upale pluća, odnosno zbog kršenja njihovog temeljnog prava na opstanak.

„Hajde da se ovog prvog dana Nove godine udružimo u odluci i namjeri da ispunimo sva prava svakog djeteta, počevši od prava na preživljavanje,“ rekla je Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, Geeta Narayan. "Možemo spasiti stotine beba u Bosni i Hercegovini ako investiramo u jačanje kliničkih standarda za usluge koje se pružaju majkama i bebama i ako osiguramo da naši zdravstveni radnici imaju vještine i najnovija znanja o neonatalnom zdravlju, kao i neophodnu medicinsku opremu, tako da se svaka beba rodi u sigurnom paru ruku u sigurnom okruženju. "

U 2019. godini se, također, obilježava 30-a godišnjica od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, koju će UNICEF obilježavati tokom čitave godine diljem svijeta. U okviru ove konvencije, vlade su se, između ostalog, obvezale poduzeti mjere kako bi spasile svako dijete, pružajući mu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

U posljednje  tri decenije svijet je postigao značajan napredak u poboljšavanju uslova preživljavanja djece i to upola smanjujući broj djece koja ne dožive svoj peti rođendan širom svijeta. No, za novorođenčad je napredak bio sporiji. Procent beba koje umru u prvom mjesecu nakon rođenja iznosi 47 posto od ukupnog broja djece koja ne dožive ni petu godinu života.

UNICEF-ova Kampanja za život svakog djeteta (Every Child Alive campaign) poziva na neposrednu investiciju koja pruža pristupačna i kvalitetna zdravstvena rješenja za svaku majku i novorođenče. To uključuje kontinuirano snabdijevanje čistom vodom i strujom u zdravstvenim ustanovama, prisustvo kvalificiranog zdravstvenog osoblja tijekom poroda, dovoljno zaliha i lijekova za sprečavanje i tretiranje komplikacija tijekom trudnoće, porođaja i poroda te osnaživanje djevojaka i žena da zahtijevaju bolju kvalitetu zdravstvenih usluga.

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.