Novi laptopi i asistivna tehnologija olakšavaju inkluziju i pristup nastavi u Kantonu Sarajevo

19 Oktobar/listopad 2022
Novi laptopi i asistivna tehnologija olakšavaju inkluziju i pristup nastaviu Kantonu Sarajevo
UNICEF/Panjeta

Predstavnici UNICEF-a BiH i Delegacije EU u BiH uručili su danas laptope i uređaje za asistivnu tehnologiju Osnovnoj školi "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu. U okviru projekta “Ublažavanje posljedica COVID-19 na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i Turskoj” koji finansira Evropska unija, UNICEF je nabavio 45 laptopa i setove uređaja za asistivnu tehnologiju za škole u Kantonu Sarajevo ukupne vrijednosti 72.000 KM.

“Evropska unija podržala je ovaj projekt u kontekstu COVID-19, problema s kojim se suočila cijela Evropa, kada je bilo potrebno naći nove načine za edukaciju, a ovo je jedan od tih načina. Sretni smo što to uspostavljamo i ovdje. To je važan segment napora koji su učinjeni, i UNICEF je uradio sjajan posao na provedbi ovog projekta”, kazao je Stephan Dahlgren, programski menadžer za obrazovanje u Delegaciji EU u BiH.

“Tokom pandemije naučili smo mnogo toga i tokom tog perioda uradili smo i mapiranje IKT resursa osnovnih i srednjih škola koje je pokazalo da u BiH 20 učenika dolazi na jedanračunar, te također kako postoje mnogi problemi sa internet konekcijama. Mislim da će današnja donacija u ovoj školi pomoći učenicama i učenicima da dobiju pristup uređajima, a posebno sam ponosna što ih podržavamo sa asistivnim tehnologijama koje će pomoći svoj djeci u punom uključivanju u proces učenja”, kazala je predstavnica UNICEF-a BiH dr. Rownak Khan, potcrtavajući kako kvalitetno obrazovanje u digitalnom okruženju nisu samo uređaji:

“Ključne su kompetencije nastavnika za iskorištavanje digitalnog potencijala za obrazovanje, i stoga je vrlo važno nastaviti ulaganja u obrazovanje i kontinuirano stručno usavršavanje nastavnog kadra kako bi mogli pružiti što kvalitetnije obrazovanje djeci”.

Ministrica obrazovanja KS Naida Hota-Muminović kazala je kako svako ulaganje u školsku infrastrukturu, dodatno čini školu atraktivnim mjestom gdje učenici žele boraviti:

“U saradnji s UNICEF-om i Delegacijom EU u BiH uradili smo ovaj projekt koji se tiče olakšavanja prilika u postpandemijskom vremenu u obrazovanju. U tom kontekstu napravili smo stručnu edukaciju za naše profesore i nastavnike, prije toga mapirali njihove potrebe, te školama dodijelili vrijedne laptope i asistivnu tehnologiju koja je tu da olakšava prilike za djecu u inkluziji. Projekat je usmjeren u pravcu popravljanja obrazovnih šteta koje su nastale usljed pandemije COVID-19”, kazala je Naida Hota-Muminović dodajući kako svako osnaživanje kompetencija profesionalaca u obrazovanju doprinosi stabinijem školskom okruženju i stvara preduvjete da se naprave kvalitetni programi za učenike.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u