Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, UNESCO, UNICEF i M:Tel obezbijedili internet za preko 5,300 učenika i učenica u Republici Srpskoj

Pravičan pristup nastavi preko interneta je temeljno pravo svakog djeteta

27 Maj/svibanj 2020
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, UNESCO, UNICEF i M:Tel obezbijedili internet za preko 5,300 učenika i učenica u Republici Srpskoj
UNICEF/Adelson

Više od 130,000 djece u Republici Srpskoj već više od dva mjeseca ne idu u škole uslijed COVID-19 pandemije. Iako su učionice prazne, učenje se nastavlja putem nastave preko interneta. Jedan od ključnih izazova nastave preko interneta je osiguranje pristupa za svu djecu- za vrijeme pandemije, pristup internetu je važniji nego ikada.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, UNESCO i UNICEF su udružili snage i osigurali pakete mobilnog interneta za preko 5,300 djece do kraja školske godine. Značajnu podršku dala je i kompanija M:tel, obezbijedivši besplatne pakete za jedan broj djece.

Pandemija je otkrila jaz između djece različitih socioekonomskih pozadina i zahtjeva dostizanje univerzalnog pristupa učenju putem interneta u situacijama kada je fizička prisutnost u školama rizik za sigurnost djece. Obrazovni sistem mora imati pravična,  alternativna i inovativna rješenja za reagovanje u trenutnoj situaciji. Stoga je ključno  ulagati u razvoj pristupačnih digitalnih i medijskih resursa koji su bazirani na planovima i programima. To će dozvoliti nesmetan prelaz na učenje putem interneta kada situacija zahtijeva zatvaranje škola. Pandemija je prilika za unapređenje procesa učenja i podučavanja i sveukupne kvalitete obrazovanja - istakla je Dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Pandemija je izazov, ali i prilika za institucije širom svijeta da koriste prednosti digitalne tehnologije. U doba dostupnosti digitalnih resursa neosporna je potreba uvođenja obrazovnih reformi koje koriste potencijal tehnologije. Partnerstvo sa privatnim sektorom je ključno u povezivanju obrazovnih sistema sa ekonomijom zasnovanom na znanju i unapređenju kvalitete obrazovanja. Cijenimo M:tel-ovo prepoznavanje važnosti pristupa obrazovanju- navodi Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini.

UNESCO i UNICEF nastavljaju podržavati obrazovne vlasti u BiH u osiguranju kontinuiteta i kvalitete obrazovanja, kako tokom, tako i nakon pandemije.

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.