Izjava izvršne direktorice UNICEF-a Henriette Fore o sporazumu o migracijama i azilu koji je predložila Evropska komisija

23 Septembar/rujan 2020
“Kada se vratim iz škole, volim da posjetim UNICEF-ov kutak za djecu,” kaže Rania, “mjesto gdje se mogu igrati i crtati, jer nema mnogo prostora za crtanje u našoj sobi.
UNICEF/Panjeta

NJUJORK / ŽENEVA, 23. septembra 2020. – Sporazum o migracijama i azilu koji je predložila Evropska komisija pruža jedinstvenu priliku da se djeci u pokretu da prioritet u zakonima i politici o migraciji i azilu u EU, kao i da se pozabave nehumanim uslovima i sistemskim propustima u odgovoru na migracije u Evropi. UNICEF ostaje u potpunosti posvećen saradnji sa državama članicama i institucijama Evropske Unije u provođenju specifičnih odredbi sporazuma, koje djeci pružaju bolju zaštitu.

„Djeca izbjeglice i migranti, od kojih su mnoga pobjegla iz siromaštva, sukoba i nezamislivih zločina, imaju pravo na sigurnost i na ostvarenje punog potencijala. Djeca ovise o evropskim liderima, koji ovu priliku trebaju iskoristiti za unepređenje procesa dobivanja azila i sistema prijema i upravljanje migracijama i granicama, na način koji je human i poštuje Konvenciju o pravima djeteta.”

„Nedavni razorni požari u Moriji su pokazatelji koliko je trenutni sistem rastegnut i nestabilan. UNICEF ističe da sva djeca u pokretu trebaju posebnu zaštitu, bilo da putuju sama ili sa porodicom. Zaštitne mjere i procedure za djecu, zajedno sa poštenim i efikasnim sistemom zaštite i  prava na pomoć, moraju se provesti u djelo. UNICEF je spreman sarađivati s vladama, nacionalnim i međunarodnim partnerima kako bi podržao zemlje, posebno one koje su domaćini najvećem broju izbjeglica i migranata, tako da se svakom djetetu pruži prilika da ostvari svoj maksimum. U konačnici, dijete je dijete. "

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.