Europska unija i UNICEF pokreću program na zapadnom Balkanu i u Turskoj za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na živote djece i porodica

Podrška će osigurati kontinuitet osnovnih zdravstvenih, dječijih i obrazovnih usluga za djecu i njihove porodice

01 April/travanj 2021
Europska unija i UNICEF pokreću program na zapadnom Balkanu i u Turskoj za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na živote djece i porodica
UNICEF/UN0352690/Vas

BRISEL/ŽENEVA, 1. april 2021. - Evropska unija (EU) i UNICEF najavili su početak programa vrijednog pet miliona eura za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na najugroženiju djecu i porodice na zapadnom Balkanu i u Turskoj. Partnerski napori će pružiti bolji pristup javnim uslugama koje promoviraju rani dječji razvoj, obrazovanje, zdravstvo i zaštitu za oko 490.000 djece i roditelja kao dio oporavka od pandemije COVID-19.

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju, Afshan Khan, rekla je: „Na zapadnom Balkanu i u Turskoj, UNICEF-ova saradnja s Europskom unijom ima za cilj da zaštiti dječje pravo na obrazovanje, zdravlje i zaštitu i osigura da su nacionalni sistemi koji isporučuju usluge pravedniji, sveobuhvatniji i zadovoljavaju potrebe najugroženije djece i roditelja. Gledajući period oporavka od krize COVID-19, ovaj program treba da doprinese izgradnji otpornijih sistema u tim zemljama."

„Ne možemo si priuštiti generaciju obilježenu efektima COVID-a. Ovim programom pomažemo u pružanju kontinuiranog pristupa osnovnim uslugama brige o djeci za gotovo pola miliona djece i roditelja. To će uključivati pružanje digitalnih alata i kvalitetnog digitalnog sadržaja porodicama u udaljenim područjima, podržavanje nastavka zdravstvenih i prehrambenih usluga i poboljšanje dostupnosti usluga ranog djetinjstva. Ovo je dio širih napora EU da podrži zapadni Balkan i Tursku u njihovom odgovoru na pandemiju i umanji utjecaj koji ima na najugroženije skupine“, rekla je Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za zapadni Balkan, Generalni direktorat za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Višesektorski program Europske unije i UNICEF-a ojačat će napore u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj u cilju poboljšanja pristupa osnovnim uslugama, uvođenja novih vrsta podrške djeci i porodicama i izgradnje kapacitete ključnih radnika u svim sektorima.

U Bosni i Hercegovini porodice su doživjele značajne poremećaje u zdravstvenim uslugama. Sigurno ponovno otvaranje škola zahtijeva ogroman napor i podršku. Pandemija koja je rezultirala smanjenim pristupom uslugama socijalne zaštite ostavila je žene i djecu izložene nasilju, zlostavljanju, eksploataciji i zanemarivanju, posebno najugroženije grupe poput djece sa invaliditetom, romske djece i djece u pokretu. UNICEF u Bosni i Hercegovini identificirao je nekoliko prioritetnih područja za odgovor na krizu, a to je podrška zdravstvenom sistemu, uključujući rutinsku imunizaciju i mentalno zdravlje, nabavku higijenskih potrepština, pristup kvalitetnom obrazovanju, dječjoj i socijalnoj zaštiti i komunikaciju o riziku.

* Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa SB UN 1244 i mišljenjem ICJ-a o proglašenju neovisnosti Kosova

Financiranje programa dio je paketa pomoći EU za zapadni Balkan kao odgovor na COVID-19, koji trenutno premašuje 3,3 milijarde eura. Tim Europa su također dali doprinos od 2,2 milijarde eura za COVAX, uključujući milijardu eura EU sredstava.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u