295,968 brzih PCR testova stiglo u Bosnu i Hercegovinu

27 Juli/srpanj 2021
295,968 brzih PCR testova stiglo u Bosnu i Hercegovinu
MCP

Sarajevo, 27. srpnja 2021.: Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) danas je dostavio 295,968 PCR testova za brzu detekciju prisustva Corona virusa, Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ova vrijedna donacija međunarodne tvrtke Novacyt proporcionalno će se distribuirati relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Distrikta Brčko, omogućavajući da brzu dijagnostiku mogućeg prisustva Corona virusa i smanjenje mogućnosti širenja.

„Žitelji BiH treba da su spremni za novi val pandemije koji se širi cijelim svijetom. Upravo zato je dijagnosticiranje, pored preveniranja jedan od najvažnijih čimbenika u borbi protiv Corona virusa. Stoga, donacija tvrtke Novacyt je višestruko značajna. Ne samo što je najveća do sada u BiH, nego što može umnogome olakšati rad medicinskih djelatnika. Koristim prigodu da još jednom zahvalim UNICEF-u na svoj dosadašnjoj potpori kao i da ohrabrim žitelje BiH da kako testovi, tako i cjepiva svakodnevno stižu u BiH.“, rekla je ovom prilikom Ankica Gudeljević, ministrica Civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da trenutni val pandemije pogađa svijet novim i zaraznijim sojevima, povećava se i važnost brze dijagnostike kako bi se spriječilo širenje infekcije izvan utvrđenih skupina.

„UNICEF podržava vlasti Bosne i Hercegovine u jačanju zdravstvenog sustava koji će pomoći u suzbijanju i ograničavanju utjecaja infekcije COVID-19. Ova velikodušna donacija Novacyta najveća je, do sada dodijeljena jednoj zemlji, i bit će od presudne važnosti u pružanju podrške zdravstvenim radnicima da postave pravovremenu i točnu dijagnozu, te smanje i morbiditet i smrtnost od COVID-19. ", rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Od početka pandemije COVID-19, UNICEF u Bosni i Hercegovini surađivao je s Ministarstvom civilnih poslova i vlastima Republike Srpske i Federacije BiH, pružajući podršku u isporuci COVAX cjepiva, pristup mehanizmu ACTA, za borbu protiv pandemije, komunikaciji o rizicima i zaštiti, angažmanu u zajednici, dostavljanjem smjernica i osnovnih potrepština zdravstvenim i obrazovnim vlastima, podršci u domeni mentalnog zdravlja i psihosocijalnoj podršci djeci, adolescentima i obiteljima, kao i hitnoj nabavi osobne zaštitne opreme za najizloženiju populaciju.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u