Pitanja i odgovori za medije – Povratak u školu u kontekstu Covida-19

Kampanja Regionalne kancelarije SZO za Evropu i Regionalne kancelarije UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju „Odgovorno i tokom ljeta“

Prvi dan škole „odgođen do daljnjeg“ za 140 miliona prvačića širom svijeta
UNICEF/Djemidzic

Naglašeno

Ključne poruke – školovanje u kontekstu Covida-19

  • Sve škole trebaju ostati otvorene i sigurne od Covida-19. U trenutku dok se milioni školaraca vraćaju u školske klupe širom Evrope, u kojoj trenutno dominira visoko prenosiva Delta varijanta virusa SARS-CoV-2, Regionalna kancelarija SZO za Evropu i Regionalna kancelarija UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju poručuju da škole trebaju ostati otvorene i usvojiti mjere za smanjenje prenosa virusa kako bi svi bili sigurniji.
  • To podrazumijeva povećanje obima vakcinacije radi zaštite od Covida-19, uključujući varijantu Delta, nastavak javnozdravstvenih i društvenih mjera i uključivanje cijelog društva u smanjenje prenosa. U nastavku pročitajte saopštenje za medije:
  • Škola je mnogo više od puke školske zgrade. Ona je mjesto učenja, sigurnosti i igre, od ključne važnosti za naše zajednice. Kada su škole zatvorene, mnoga djeca – pogotovo najranjivija – mogu propustiti školske obroke i biti izložena nasilju u kući. Izostajanje iz škole može imati dugotrajan negativan uticaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje i dobrobit djece.
  • Iako su zemlje krenule s implementacijom nacionalnih programa vakcinacije protiv Covida-19, još uvijek nisu svi nastavnici imali priliku primiti obje doze vakcine. Stoga je nužno da se škole pridržavaju svih raspoloživih zaštitnih mjera kako bi zaštitile nastavno osoblje, učenike i druge te kako bi ostale otvorene.
  • Mjere koje su odredile SZO i nacionalne/lokalne zdravstvene vlasti uključuju ponudu vakcina protiv Covida-19 nastavnom i drugom školskom osoblju kao jednoj od ciljnih grupa stanovništva utvrđenih nacionalnim planovima vakcinacije, uz osiguravanje vakcinacije ugroženih kategorija. Pored toga, potrebno je vakcinisati i djecu stariju od 12 godina s hroničnim oboljenjima koja značajno povećavaju rizik od teškog oblika bolesti Covid-19. Ako je dijete nevakcinisano, to ne bi smjeti predstavljati prepreku da pohađa školu ili van-nastavne aktivnosti nakon škole.
  • Pandemija je uzrokovala najveći poremećaj obrazovanja u istoriji. Međutim, do danas ne postoje dokazi koji bi upućivali na to da je prenos virusa u školama značajan pokretač povećanja nivoa infekcije. Stoga se mora pronaći odgovarajuća ravnoteža između nametanja javnozdravstvenih i društvenih mjera i obezbjeđivanja uslova u kojima djeca mogu nastaviti učenje i druženje u najvećoj mogućoj mjeri.
Autor
UNICEF
Datum objave
Jezici
Bosanski/Hrvatski/Srpski

Preuzmi izvještaj

(PDF, 294,86 KB)