Izvještaj o Stanju bezbjednosti hrane i ishrane u svijetu 2019.

Zaštita od ekonomskih usporavanja i padova

Izvještaj o Stanju bezbjednosti hrane i ishrane u svijetu 2019.
UNICEF/UNI182948/Noorani

Naglašeno

Godišnji zajednički izvještaj izdaje Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, UNICEF, Svjetski program za hranu i Svjetska zdravstvena organizacija. U njemu su predstavljene najnovije procjene o nesigurnosti hrane, o gladi i neuhranjenosti na globalnom i regionalnom nivou. Izdanje iz 2019. godine nastavlja da ukazuje da i dalje postoje značajni izazovi u borbi protiv nesigurnosti hrane i pothranjenosti u svim njenim oblicima.

Pored dosadašnjih teza, u ovom izdanju je navedeno da:

  • 2018. godine više od 820 miliona ljudi u svijetu je i dalje gladno, naglašavajući težinu izazova da se postigne cilj za 2030. godinu bez gladi.
  • Glad je u porastu gotovo u svim afričkim predjelima, čineći Afriku regijom sa najvećom prevagom pothranjenosti. Glad je u blagom porastu i u Latinskoj Americi i na Karibima, dok Zapadna Azija pokazuje kontinuirani porast od 2010. godine, sa više od 12% stanovništva koje je pothranjeno. 
  • Neophodno je staviti veći fokus na prekomjernu težinu i gojaznost da bi se bolje razumjeli različiti aspekti ovih izazova kada je ishrana u pitanju- uključujući prekomjernu težinu kod djece i gojaznost kod odrasih.

Publikacija „Stanje bezbjednosti hrane i ishrane u svijetu 2019.“ predstavlja dubinsku analizu uticaja ekonomskih usporavanja i padova na bezbjednost hrane i ishranu.

U izvještaju se poziva na djelovanje za očuvanje bezbjednosti hrane i ishrane kroz ekonomske i socijalne politike koje pomažu da se suprotstavi efektima njihovog usporavanja i padova- uključujući garantovanje finansiranja mreža socijalne zaštite i obezbjeđivanje univerzalnog pristupa zdravstvu i obrazovanju. Takođe, poziva se i na djelovanje kako bi se rješavale nejednakosti na svim nivoima putem multisektorskih politika, što bi omogućilo održivo izbjegavanja nesigurnosti hrane i pothranjenosti.

Molimo kontaktirajte: pubdoc@unicef.org

 

Autor
FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO
Datum objave
Jezici
Engleski