Priče iz života

Priče iz života

 

Podizanje svijesti o prevenciji zaraznih bolesti uz igru i zabavu

© UNICEF/BiH/Irfan Redzovic
S obzirom da Superbus privlaci djecu svih uzrasta, s manjom djecom najcešce dodu roditelji koji takoder imaju priliku nauciti nešto o pticijoj gripi.

Zahvaljujući UNICEF-u i SOS Kinderdorfu, djeca iz malih mjesta širom BiH kao i iz prigradskih naselja Sarajeva već nekoliko godina imaju priliku da se uz Superbus igraju i druže, ali i da se na njima blizak način upoznaju sa jednim od velikih globalnih problema – ptičijom gripom. Iako je Bosna i Hercegovina imala sreću da je u prvom naletu ovaj problem nije ozbiljnije ugrozio, prevencija zaraznih bolesti i dalje ostaje jedan od glavnih prioriteta. Djeci se kroz opšte poruke o važnosti higijene govori o razlozima zbog kojih je higijena bitna kod prevencije ptičije gripe, a dijele im se i leci sa njima razumljivim porukama: „Najbolje je čisto jaje, organizmu snagu daje“ ili „Ako vidiš mrtvu pticu ti pozovi nastavnicu“. Zadnja strana letka se kroz „ozbiljnije“ poruke obraća roditeljima.

© UNICEF/BiH/Irfan Redzovic
Odziv je dobar i na svakoj aktivnosti ucestvuje 50-ak djece, a negdje ih bude i mnogo više.

- S obzirom da Superbus privlači djecu svih uzrasta, s manjom djecom najčešće dođu roditelji koji također imaju priliku naučiti nešto o ptičijoj gripi. Odziv je vrlo dobar i na svakoj našoj aktivnosti učestvuje 50-ak djece, a negdje ih bude i mnogo više – priča nam Mersiha Kolčaković, psihologinja u Superbusu. Posjetili smo ih na njihovoj stanici u sarajevskom naselju Alipašino polje. Prije toga bili su u naseljima Dobrinja II i Grbavica, posjetili Ortopediju i Pedijatriju u Kliničkom centru Koševo kao i djecu u Visokom, a slijedili su posjeti Faletićima, Ilijašu i SOS Dječijem selu na Mojmilu. Ideja busa je da se pojavljuje na mjestima gdje se već okupljaju djeca.
- Veliki broj aktivnosti za djecu organizira se u centralnim dijelovima grada, a naš je cilj da dopremo i do one djece u velikim naseljima udaljenim od samog centra, u manjim gradovima u BiH te u selima. Gdje god dođemo djeca i roditelji nam se obraduju i rado učestvuju u svim našim aktivnostima – kaže Mersiha. Dok razgovaramo, za jednim stolom grupa djevojčica crta, dječaci igraju basketa i nogometa, neki pokušavaju hodati na štulama a veća grupa djece okupila se oko štapića, kockica i ostalih igračaka.
- Naši prvenstveni ciljevi su igra, zabava i učenje, tako da je kompetitivni dio u drugom planu. Djeca crtaju, ali se ne takmiče čiji je crtež bolji, i svako svoj crtež moće ponijeti kući – pojašnjava nam Mersiha. U razgovor se uključio i Hamdija Delić koji je doveo svog unuka Aldena da se igra. Kaže da živi u Vogošči i da je došao unuku u posjetu.
- Mislim da je ovo jako dobra stvar da se djeca okupe i druže, ali da su tu i stručni ljudi koji će ih nečemu naučiti i usmjeriti na dobro – kaže nam Hamdija. 

Piše: Almir Panjeta
Foto: Irfan Redžović

 

 
Search:

 Email this article

unite for children