Priče iz života

Priče iz života

 

Prevenciju treba započeti prije nego se zaraza pojavi

© UNICEF/BiH
Preokupirani svakodnevnim poslom, članovi ove male zajednice, rijetko kada imaju vrijeme i priliku učestvovati na edukativnim seminarima.

Na ulazu u tvornicu za preradu mesa peradi, Zdravko Radošević objašnjava da oko 50 porodica iz Vrtoča, u blizini Bosanskog Petrovca, ovisi upravo o toj tvornici.
Njihov prihod dolazi od prodaje peradarskih proizvoda, koja se odvija preko poljoprivrednog udruženja „Vrtoče“. Zdravko i njegova šira obitelj, povratnici su u ovo područje. Nakon povratka u svoj predratni dom odlučili su promijeniti dotadašnja zanimanja i pridružiti se porodicama iz tog kraja u ideji pokretanja malog biznisa proizvodnje i prerade peradarskih proizvoda. Danas, svoje proizvode prodaju u velikim tržnim centrima u Unsko-sanskom kantonu i sjeveroistočnoj Bosni. Tokom godina rada, potaknuti jakom konkurencijom, u ovoj tvornici postavili su visoke standarde rada. Danas su vlasnici ISO i HACCP sertifikata, a njihov je brend već prepoznatljiv na lokalnom tržištu.

© UNICEF/BiH
U ovoj tvornici postavili su visoke standarde rada. Danas su vlasnici ISO i HACCP sertifikata, a njihov je brend već prepoznatljiv na lokalnom tržištu.

Preokupirani svakodnevnim poslom, članovi ove male zajednice, rijetko kada imaju vrijeme i priliku učestvovati na edukativnim seminarima. Zato je radionica „Komunikacija za prevenciju ptičje gripe u Bosni i Hercegovini“, koju je, zahvaljujući sredstvima USAID-a, u okviru UNICEF-ovog projekta, realizirao Zadružni savez FbiH, bila savršena prilika za njih da nauče više o potencijalnim opasnostima sa kojim bi se mogli suočiti u slučaju izbijanja epidemije. Oni se, naime, još uvijek živo sjećaju slučaja otkrivanja virusa H5N1 kod dvije ptice u Bosni i Hercegovini, te opasnosti koja prijeti da ugrozi jedini izvor prihoda za proizvođače peradi i njihove porodice, u slučaju potencijalne epidemije.

Radionica je otvorena obrazovnim dokumentarcem, koji je producirala FTV u saradnji sa radnom grupom za komunikaciju u slučaju izbijanja ptičje gripe, formiranom u sklopu ovog projekta. Sadržaj je odabran tako da pruži neophodne informacije o ptičjoj gripi i potencijalnoj pandemiji, ali na način da se izbjegne nepotrebna panika, a u kojoj su stručnjaci iz entitetskih zavoda za javno zdravlje i Ureda za veterinarstvo BiH, tokom intervjua objašnjavali sve o neophodnim mjerama zaštite. Učesnicima radionice se veoma dopao ovaj vid edukacije. „Veoma mi se dopao dokumentarac. Pokazaću ga i djeci i roditeljima u školi u Bosanskom Petrovcu, a sigirna sam da će se dopasti i kolegama.“ – rekla je nastavnica Emina Ramić, jedna od učesnica seminara.

Veterinar Emir Halilović iz Zadružnog saveza, ima već veliko iskustvo u vođenju ovih radionica. „Trudim se prilagoditi prezentacije, te odgovoriti na sva pitanja, koja bi učesnici mogli postaviti.“, kaže on. „Oni nemaju često priliku da na ovaj način nešto nauče, tako da nastojim da im pomognem da razumiju problem, te da ih motivišem da govore, kako o prevenciji, tako o pozitivnim higijenskim navikama, sa svojim porodicama i u okviru zajednice. Konkretno, u ovoj zajednici, poznavanje stvarne prijetnje je od krucijalnog značaja. Oni žele da što više ljudi zna da se pravilnom termičkom obradom mesa i jaja, rizik zaraze otklanja, da im se ne bi ponovo desilo da prodaja peradarskih proizvoda padne na 30%, kao što je bio slučaj prije par godina, kada je u susjedstvu otkriven virus.“
Emir je također zabrinut zbog nedavnog izbijanja epidemije bruceloze. Tokom seminara, naglasio je nekoliko puta, da je i to jedna od prijetnji, koja je mogla biti otklonjena u ranoj fazi, prije nego se desila, samo da je prevencija bila adekvatno provedena.

Slično je bilo i na radionici u Cazinu. Učesnici su htjeli znati zašto se baš sada organizira radionica, pa im je objašnjeno da je od neophodnog značaja steći više znanja i provesti prevenciju, prije nego dođe do krize. “Kasno je pričati o prevenciji i učiti o bolesti, kada se ona desi, jer se tada svi napori usmjeravaju ka rješenju problema” – složio se i Zdravko Radošević iz poljoprivrednog udruženja „Vrtoče“.

Na kraju radionice, otvorena je diskusija, kao što se vidi i na fotografijama, tokom koje je veterinar Emir, razgovarao sa poljoprivrednicima, o njihovim nedoumicama i strahovima, vezanim za sigurnost hrane, kantonalnim inspekcijama i sprečavanje različitih bolesti, koje se životinje mogu prenositi.

Interes učesnika, njihova pitanja, a i rezultati evaluacijskih upitnika, podijeljenih na kraju radionica, pokazali su da ovaj vid interpersonalne komunikacije i jačanja kapaciteta, pomažu povećanje razumijevanja problema ptičje gripe, od čega direktno ovisi povećanje mogućnosti prevencije širenja potencijalne epidemije u rizičnim područjima BiH.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children