Priče iz života

Priče iz života

 

Obrazovanje Roma - napredak i za djecu i za zajednice

© UNICEF/BIH

Iznutra to izgleda kao bilo koja druga savremena učionica. Crteži na zidovima, male grupe entuzijastične djece okupljene oko niskih okruglih stolova dok sa strane dvije djevočice plešu uz taktove muzike.

Ono što je neobično kad je riječ o predškolskom obrazovanju u osnovnoj školi Mula Mustafa Bašeskija u bosanskom gradu Kaknju jeste da uopće i postoji. To je rezultat inicijative koju podržava UNICEF a čiji je cilj da se pripremna učionica učini dostupnom većem broju djece u Bosni i Hercegovini, posebno djece iz romskih porodica.

Otkad je projekat započeo prije šest mjeseci, oko 20 dječaka i djevojčica, uključujući devetoro romske djece, provode jutra zajedno, u živahnoj, relaksiranoj atmosferi koja podstiče i njeguje kreativnost. Prema riječima njihove nastavnice, Mevlide Neimarlija, to je iskustvo učenja i to ne samo za djecu.

© UNICEF/BIH

“Mi definitivno učimo u hodu”, kaže ona. “Prije nego smo mi počeli, nikad nije bilo predškolskog obrazovanja u ovoj općini. Ovo je prvi put, ali zbog njegovog uspjeha, zasigurno neće biti i zadnji”.

UNICEF-ovo iskustvo u pomaganju najugroženijima, kao što su djeca pripadnici manjina ili djeca povratnici, pokazuje da je za borbu protiv diskriminacije od ključne važnosti uključiti ih u redovan školski sistem. Potreba za većim uključivanjem je nedavno istaknuta i u UNICEF-ovom istraživanju koje je pokazalo da skoro 80 procenata romske djece ne pohađa redovno školu.

Mirsad Sejdić, vođa Romske zajednice imao je ključnu ulogu u podizanju svijesti o predškolskom obrazovanju među romskim porodicama. “To je velika prilika za romsku djecu da nauče da zavole školu. Ali mi prvo moramo educirati roditelje i pokazati im šta njihova djeca propuštaju ako ne pohađaju. Škola također ima odgovornost da obezbijedi ispravnu atmosferu za tu djecu. Ako romsko dijete osjeti da je diskriminirano, vjerovatno će ostati kod kuće i neće doći u školu.”

Stopa nezaposlenosti među bosanskim Romima je prema zvaničnim podacima skoro sto procentna i mnoge se porodice suočavaju sa velikim ekonomskim poteškoćama. Preèesto se teret pribavljanja bilo kakvog prihoda stavlja na djecu koja su primorana da poduzimaju uzgredne poslove ili da prose. Ako je porodica u mogućnosti da pošalje neko dijete u školu, obično je to onda dječak a ne djevojčica.

Aida, šestogodišnja romska djevojčica, spada među one sretnije. Ona redovno dolazi u predškolsko u Kaknju od kad se ono otvorilo. I ona očito uživa u njemu. “Igram se sa svojim prijateljima a ima i jako puno bojica”, kaže ona i ponosno pokazuje svoj najnoviji crtež šarenih zvijezda.

Stvaranje inkluzivnog predškolskog obrazovanja za romsku djecu ima za cilj razvoj njihovih sposobnosti učenja i socijalizacije prije upisa u formalni obrazovni sistem. Putem svog projekta Škole - prijatelji djece, koji ističe kreativno učenje nad formalnim lekcijama, UNICEF ima ključnu ulogu. On pomaže međunarodnoj zajednici da prati pitanja kao što su pristup manjina obrazovanju i pomaže vladama da u praksu pretoče sporazume o reformi obrazovanja.

Projekat predškolskog odgoja odvija se na pet lokacija širom Bosne i Hercegovine u kojima žive veće romske zajednice. Očekuje se da će on voditi većoj stopi upisa romske djece u prvi razred, da æe doprinijeti boljem razumijevanju romske kulture i tradicije i poboljšanim sposobnostima nastavnika i njihovih pomoćnika da pruže nastavu u kojoj dijete ima centralnu ulogu. Program će također činiti osnovu UNICEF-ovog istraživanja o inkluziji romske djece u redovni obrazovni proces.

Čak i u Kaknju ima još djece do koje treba doći. “Još uvijek ima mnogo romske djece koja ne dolaze u školu”, kaže Mevlida Neimarlija. “Roditelji se brinu zbog troškova i mi ih moramo uvjeriti da je to besplatno školovanje.”

Trend, ipak, ide u pravom smjeru. “U ovom području postoje tri osnovne škole. Prije pet godina imali smo devetoro romske djece koji su pohađali nastavu. Danas ih je 133”, kaže Mirsad Sejdić.

Da li romsko dijete pohađa školu, u veæini slučajeva zavisi od roditelja. Educiranje roditelja o vrijednosti škole je isto toliko važno kao i educiranje njihove djece. Roditelji se prvo upoznaju sa predškolskim programom, prezentiraju im se njegove koristi a zatim ih se ohrabri da posjete učionicu i upoznaju se sa nastavnicima.

“Mi kažemo roditeljima da svojoj djeci daju početni poticaj,” kaže Mirsad Sejdić. “Ovdje ima veoma malo prilika za djecu ili mlade ljude. Ako ne idu u školu veće su šanse da zapadnu u neprilike. Ali, ja također kažem roditeljima da je ovo prilika da naučimo druge ljude nešto o našem načinu života. Po mom mišljenju, ako su djeca izložena različitim kulturama to je općenito dobro za obrazovanje.”

Napisao Tim Irwin za UNICEF u Bosni i Hercegovini

 

 
Search:

 Email this article

unite for children