Priče iz života

Priče iz života

 

Bugojno - grad po mjeri sve djece

Učenici u učestvuju u grupnoj debati u Srednjoj školi u Bugojnu

Ko nije dugo vrijeme bio među tinejdžerima, zaboravi kakvu energiju oni imaju. Na samom ulasku u Srednju tehničku školu u Bugojnu, zaglušila me graja po hodnicima, a elan i adrenalin koji tu kruže, gotovo da sam mogla dodirnuti.
Nije puno drukčije ni unutar učionica. A onda dođu profesori, počne čas i sve utihne.

No čas kome smo prisustvovali, nešto je drukčiji. To je, zapravo radionica, koja okuplja petnaestak momaka i djevojaka, učenika te škole, različitih uzrasta.
I iako radionicu vodi i moderira gospođa Alma Brcic, školski pedagog, tu uopše nije tiho..

Mladi debatanti prezentiraju svoje argumente

Vodi se žučna debata o tome da li je fizička ljepota presudna za uspjeh u životu ili ne.
Učenici su podijeljeni u dvije debatne grupe – afirmacijsku i negacijsku.
Diskutuju unutar grupa, nastojeći da pribave što više argumenata kojima će odbraniti svoje teze. Nakon što su završili, predstavnici svake od grupa javno iznose svoje teze i argumente kojima ih potkrepljuju. Slijede pitanja i odgovori. Debata prijeti da preraste u žučnu raspravu. Srećom, moderatorica svoj posao obavlja jako dobro.
Ekipa koja je zastupala tezu da ljepota nije presudna za uspjeh, odnosi pobjedu u ovoj debati i kolege iz protivničkog tima im čestitaju.

Nažalost, ove radionice i debate nisu sastavni dio školskog programa srednjoškolaca, nego tek dio projekta „Bugojno – grad po mjeri sve djece“, lokalne zajednice iz Bugojna i Nevladine organizacije IBHI, koji već drugu godinu podržavaju UNICEF i Norveška agencija za razvoj NORAD.

Cilj ovog projekta najprije je podrška odgojno zanemarenoj djeci i mladima, te poboljšanje njihovog psiho-socijalnog statusa.

Jedan od najvažnijih rezultata koji se očekuju od ovih aktivnosti jeste povećan stepen pozitivnog ponašanja devedesetoro djece i mladih, kod kojih su uočene smetnje ili problemi u ponašanju. Pored toga, očekuje se izrada priručnika za rad u radionicama, te formiranje grupe educiranih volontera za rad sa odgojno zanemarenom djecom.

Gđa Brcic objašnjava da se ovakve radionice održavaju dva puta mjesečno. Tinejdžeri koji im prisustvuju su oni kod kojih je uočen neki problem u ponašanju ili komunikaciji, koji često izostaju sa nastave ili imaju nesređenu porodičnu situaciju.

Već nakon nekoliko održanih radionica primijećeni su pozitivni pomaci, kako u komunikaciji, tako i u ponašanju ovih učenika. Uočen je i značaj socijalizacije, koju im ovakve radionice omogućuju.

Posebno uspješna radionica bila je ona na temu nasilja u porodici. Mladi, ne samo da su prepoznali i jasno definisali problem nasilja, nego su veoma otvoreno govorili o tim pojavama u vlastitim porodicama.

Ovo je potvrdila i jedna od učenica, učesnica radionice. Na pitanje kakvi su njeni utisci o radionicama, odgovorila je: „Odlično je. Razgovaramo o svemu. Imali smo radionicu o nasilju u porodici. Nasilje je nešto što se dešava u mojoj porodici i radionica mi je pomogla da se s tim suočim na pravi način“.

I dok je to govorila, osjetila sam malu nelagodu. Ona nije. I da je samo u tome vrijednost ovog projekta, bilo bi više no dovoljno.

Nineta Popovic, Asistent za komunikacije UNCIEF BIH

Priča je nastala kao rezultat terenske posjete Bugojnu, gdje lokalna zajednica uz podršku IBHI i UNICEF-a sprovodi projekat "Grad po mjeri djece"

 

 
Search:

 Email this article

unite for children