Priče iz života

Priče iz života

 

Lutke spašavaju dječije živote

© UNICEF/BIH
Ove smiješne spužvaste lutke stvarno spašavaju živote?

Kada je prvi put čula za lutkarske predstave koje podižu svijest djece o nagaznim minama, zamjenica direktora seoske škole u Loparama u sjeveroistočnoj Bosni, bila je prilično sumnjičava. Kako se tako važna tema može podučavati sa smiješnim, spužvastim lutkama?

Zamislite samo njihovo iznenađenje kada su članovi Genesis projekta, lokalne organizacije koju sponzorira UNICEF i koja piše i izvodi ove predstave, posjetili njen ured i našli je u suzama, zahvaljujući im što su spasili i živote njene vlastite djece koja pohađaju istu školu.

Žena je ispričala kako su par mjeseci nakon predstave njeni sin i kćerka, bez dozvole, posjetili kuću iz koje je porodica protjerana tokom rata. Istražujući okolo po, sada već uništenoj kući, dvoje mališana spazili su minu.

Zaledivši se na mjestu, kćerka je ispričala svom mlađem bratu sve što je čula na prezentaciji Genesis projekta. Zatim su njih dvoje uradili tačno ono što su im likovi u lutkarskoj predstavi rekli da urade ako se nađu u takvoj situaciji i sve je dobro prošlo.

Kao što je zamjenica direktora u Loparama otkrila, te smiješne spužvaste lutke stvarno spašavaju živote 

 

Napisao Mathew Bolton za UNICEF Bosna i Hercegovina

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children