Priče iz života

Priče iz života

 

Prva terenska posjeta UNICEF-ovog ambasadora za BiH Edina Džeke

Stotine djece radovale su se posjeti UNICEF-ovog ambasadora

Stotine dječijih lica u osnovnim školama srednje Bosne u utorak, 18. maja,  krasio je osmijeh zbog posjete nogometnog reprezentativca BiH i prvotimca Wolfsburga Edina Džeke njihovim školama. Kao prvi ambasador UNICEF-a iz BiH, Džeko je obišao škole u Fojnici, Bilalovcu, Brestovskom, Kaćunima, Busovači i Novom Travniku.

"Posjeta mališanima je veoma značajna za mene. Bio sam u prilici da obradujem mnogo djece te da im ukažem na činjenicu da su tolerancija, rad upornost i učenje siguran put do uspjeha. Moj zadatak, kao ambasadora UNICEF-a, je da pomognem djeci da se njihov glas čuje što glasnije i da njihovi zahtjevi i želje dođu do šire javnosti i donosilaca odluka. ", kazao je prvi ambasador UNICEF-a iz BiH Edin Džeko.


Slične poruke prenio je i djeci iz drugih škola koje je obišao. U Fojnici je izveo početni udarac na utakmici reprezentacije osmih razreda protiv najjačih "iz male raje", odnosno iz nižih razreda. U Brestovskog kod Kiseljaka otvorio je igralište. Djeca u Kaćunima dočekala su ga recitacijom i poklonili su mu svoje crteže, u Busovači ga je dočekao dječiji hor i recitovali su mu, u Novom Travniku su mu djeca prezentirala projekat uređenja igrališta za koje su sami našli sredstva.

Škole koje je Džeko obišao funkcioniraju po principu “dvije škole pod jednim krovom”, a u proteklom periodu bile su obuhvaćene UNICEF-ovim projektom „Kreiranje sigurnog okruženja za djecu“ koji je koordiniralo udruženje “Genesis”. Tokom realizacije projekta djeca su se zbližila i danas jedni drugima nisu nepoznanica već prijateljski dijele prostor, igrališta i jedni drugima pomažu u rješavanju svakodnevnih učeničkih problema.

"Edin Džeko je jedna izuzetna ličnost i sama njegova pojava u Kaćunima, ne samo među djecom već i među cijelim stanovništvom, izazvala je euforiju i donijela pozitivnu energiju"  navodi direktor OŠ “Kaćuni” Đenan Hodžić.

Džekinom posjetom bili su oduševljeni svi mališani, koji su se gurali pokušavajući se fotografirati s njim ili uzeti autogram, a djecu koju je do sada politika godinama razdvajala Džekina posjeta je ponovno ujedinila. U svim školama djeca su Džeki predala "Zid želja i zahtjeva", na kom djeca imaju priliku, ispisati svoje želje i zahtjeve, sa nadom da ce biti ispunjeni.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children