Priče iz života

Priče iz života

 

Terenska imunizacija Roma – Jedan rizik manje

© unicef BiH
Amira sa jednoipomjesečnim sinom Alijem

“Ali je moje šesto dijete. Sada su svi vakcinisani. Živimo jako teško, ali sad sam bar sigurna da mi djeca neće dobiti neku od tih bolesti”, riječi su dvadesetšestogodišnje Amire, prelijepe Romkinje iz Modričkog Luga. Amira je dovela bebu i dvije starije kćerke u prostorije osnovne škole, kako bi primili vaccine, koje su propustili.

Modricki Lug je malo naselje u Republici Srpskoj, naseljeno uglavnom romskim stanovništvom. 15. Aprila, u lokalnoj osnovnoj školi, organizovana je terenska imunizacija djece. Oko tridesetak ih je imunizirano tog dana, prema kalendaru vakcinacije i uzrastu.

“Ovo je treći put da organizujemo terensku imunizaciju ove djece, jer većina ih nema zdravstvene kartone, niti su prošli redovan process imunizacije. Ponekad čak moramo pogađati koliko su zapravo stari, jer nemaju rodne listove, niti ikakve podatke o rođenju”, rekla je doktorica Slobodanka Simić, pedijatrica iz Modričkog Doma Zdravlja.

Amirin sin, Ali, rođen je u Banja Luci. Nema rodni list, jer njegova majka si ne može priuštiti da plati troškove puta do Banja Luke i nazad, kako bi dobila neophodnu dokumentaciju.
 
Terenska imunizacija je u BiH, već tradicionalno, sastavni dio obilježavanja Evropske sedmice imunizacije. Već petu godinu zaredom, ministarstva i zavodi, odnosno instituti za zaštitu zdravlja, uz podršku UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, obilježavaju sedmicu nizom događaja, kojim se promoviše imunizacija kao jedno od osnovnih prava djece. Ove godine će Evropska sedmica imunizacije u BiH biti zvanično obilježena od 24. do 30. aprila.

No terenske aktivnosti su započele i ranije. “Počeli smo s terenskom imunizacijom Roma već sada, jer dolazi lijepo vrijeme i oni bi uskoro mogli promijeniti mjesto boravka.”, rekao je dr. Mitar Tešanović, Glavni epidemiolog u RS.  Populacija na koju će se također fokusirati terenska imunizacija, ove su godine maturanti.  Oni završavaju školu u maju, nakon čega će ih biti teško locirati i pronaći one koji nisu do kraja imunizirani. “Uskoro započinjemo imunizaciju u srednjim školama, kako bi smanjili rizik rubeole, koja je nedavno opet buknula među ovom populacijom u BiH.”, dodao je dr. Tešanović.

Romska djeca u BiH predstavljaju posebno ugroženu populaciju. Suočeni su s rizicima siromaštva, pothranjenosti, zdravstvenim rizicima, te ograničenim pristupom obrazovanju. Kontinuirani pokušaji instituta i zavoda  za zaštitu zdravlja, da lociraju i imuniziraju ovu djecu, rezultiraju jednim rizikom manje, barem za djecu iz Modričkom Luga.


Nineta Popović

 

 

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children