UNICEF Bosnia and Herzegovina - Priče iz života - Djeca vodila glavnu riječ i postavljala pitanja političarima u državnom Parlamentu

Priče iz života

Priče iz života

 

Djeca vodila glavnu riječ i postavljala pitanja političarima u državnom Parlamentu

© UNICEF/BHG2009
Učenici iz nekoliko bh. gradova zamolili su političare da odgovaraju iskreno i konkretno i predstavili im pet svojih ključnih problema koje bi željeli riješiti

Oko 40-oro djece iz cijele Bosne i Hercegovine predstavili su domaćim političarima svoje potrebe i probleme te im postavili desetine pitanja o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kulturi i sportu tokom Otvorenog dijaloga djece, parlamentaraca i predstavnika izvršne vlasti. Raspravu su organizovali UNICEF, organizacija Save the Children i Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH, a pet ključnih problema djece i sva pitanja iz diskusije proslijedit će se Vijeću ministara

© UNICEF/BIH2009
Kenan je pitao može li se kroz besplatne sportske treninge i kulturne sadržaje pomoći djeci u odrastanju te kako posebno pomoći romskoj djeci u školovanju.

Trinaestogodišnji Kenan Hadžirović iz Sarajeva pitao je predstavnike vlasti može li se kroz besplatne sportske treninge i kulturne sadržaje pomoći djeci u odrastanju te kako posebno pomoći romskoj djeci u školovanju na Otvorenom dijalogu djece, parlamentaraca i predstavnika izvršne vlasti Bosne i Hercegovine. Ovaj su skup u Plavoj sali Parlamenta BiH organizirali Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH u saradnji sa UNICEF-om, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, organizacijom Save the Children i drugim međunarodnim i nevladinim organizacijama a sve u povodu 20 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta.
Hadžirović, učenik sedmog razreda osnovne škole Grbavica II, kaže kako mu je ovo bila prva prilika da postavi pitanje predstavnicima vlasti i kako je djelimično zadovoljan njihovim odgovorima.

- Krivudali su sa temama – objašnjava on, ali i dalje misli da je ovo odlična prilika da djeca objasne nadležnima svoje probleme.
Oni su također predstavili pet ključnih dječijih problema u BiH po svom izboru: poštivanje i poznavanje dječijih konvencija, veće učešće djece u nastavnim planovima i programima, izgradnja mira, nedostatak mogućnosti za djecu i mlade da uče i napreduju te vršnjačko nasilje.

Djeci iz nekoliko gradova BiH prvi su se obratili Safet Halilović, državni ministar za ljudska prava i izbjeglice i Sadik Ahmetović, poslanik u državnom Parlamentu i predsjednik Zajedničke komisije za ljudska prava i prava djeteta. Oni su djeci poželjeli dobrodošlicu i objasnili im da slobodno mogu pitati što god žele.
- Vaša riječ je obaveza Parlamenta, jer želimo da vaša budućnost u BiH bude bolja – rekao je Ahmetović u svom uvodnom govoru nakon čega su glumci banjalučkog teatra “Zdravo da ste” izveli interaktivnu predstavu kojom su željeli pokazati odnos lokalnim vlastima prema djeci koja traže poštivanje njihovih prava.

Djeca su imala priliku da se uključe u tok predstave što je pokrenulo zanimljivu raspravu o nemogućnosti najmlađih stanovnika Bosne i Hercegovine da dođu do lokalnih i viših nivoa vlasti i objasne im svoje potrebe i probleme, te da li bi oni trebali prema vlastima nastupati sami ili uz pomoć roditelja.

Prije nego su postavili prvo pitanje učenici su zamolili političare da odgovaraju iskreno i konkretno, te da vjeruju u dječije kapacitete. Svoja su pitanja djeca podijelila u nekoliko kategorija među kojima su bili obrazovanje, zdravstvo, kultura i sport. Nekoliko desetina njihovih pitanja na koje su odgovarali nadležni odnosila su se na nepoštivanje konvencija o dječijim pravima, dječije nesigurnosti u BiH, neujednačeno školstvo i neadekvatni i nekvalitetni udžbenici, zdravstvena zaštita i mogućnost obrazovanja za socijalno ugroženu djecu među kojima je posebna pažnja bila posvećena Romima.

Odgovarajući na ova pitanja Goran Jurčić iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je kazao kako misli da se za njih uradilo jako mnogo te da bi do kraja godine trebao biti završen jedinstveni registar romske djece koja ne pohađaju obavezno školovanje.
Sead Avdić, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova BiH, objasnio je da BiH postaje dio obrazovnog prostora EU što će poboljšati uslove školovanja, ali da se još uvijek mora učiniti mnogo na ujedinjavanju škola.
- Dvije škole pod jednim krovom su čista diskriminacija na nacionalnoj osnovi – rekao je Avdić, nakon čega je konstatovano da se u BiH polako smanjuje broj ovakvih škola.

Jedno od posljednjih pitanja bilo je više želja: da čuju tekst himne, na šta je Ahmetović odgovorio kako je Predstavnički dom usvojio tekst himne, ali on nije prošao glasanje u Domu naroda, te kako se nada da će u što skorije vrijeme i to biti usvojeno.
Spisak svih pitanja sa današnje rasprave, u kojoj su djeca vodila glavnu riječ, dostavit će se državnim poslanicima na osnovu čega će oni napraviti zaključke za Vijeće ministara BiH. Političari su djeci obećali kako će ovi zaključci za njih postati obavezujući.
Piše: Semir Mujkić

 

 
Search:

 Email this article

unite for children