Priče iz života

Priče iz života

 

Prvi ambasador UNICEF-a u BiH

@unicef
© unicef BiH
Edin Dzeko govori o svom budućem angažmanu

Fudbalski reprezentativac BiH i prvotimac njemačke ekipe Wolsburg povodom proslave 20. godišnjice Konvencije o pravime djeteta imenovan je prvim ambasadorom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Ceremonija se održala u hotelu „Terme“ na Ilidži gdje su Džeko, selektor Ćiro Blažević i ostali reprezentativci BiH boravili uoči istorijske reprezentacije protiv Portugala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Iako se radilo o jednoj od najvažnijih utakmica kako u fudbalskoj istoriji BiH, ali i u životu ovog mladog nogometaša, kojem je nogomet ne samo dio - već čitav život, Džeko je na ceremoniji u prvi plan stavio djecu.

- Mi za dva dana igramo istorijsku utakmicu za BiH, i mnogi kažu kako je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ipak, mislim da su djeca mnogo bitnija i da su djeca najvažnija glavna stvar na svijetu – kazao je Džeko na ceremoniji proglašenja prvim ambasadorom UNICEF-a u BiH.
 
Šefica UNICEF-a u BiH Florence Bauer prilikom proglašenja istakla je kako već više od 50 godina oko 200 ambasadora UNICEF-a pomažu da se zaštite i promovišu prava djece i poboljšaju uslovi života djece u svijetu.

- Sport i igra su veoma važni UNICEF-u jer predstavljaju vitalan sastojak za zdravlje, sreću i dobrobit djece i mladih ljudi. UNICEF stvara partnerstva sa vodećim sportskim organizacijama i svjetski poznatim sportistima, kako bi se pažnja usmjerila na izazove s kojima se djeca suočavaju, te skupila sredstva za njihovo rješavanje – kazala je Florence Bauer, dodajući kako je sve pomenute kvalitete UNICEF u BiH prepoznao upravo u Edinu Džeki požilivši mu dobrodošlicu te uspješne misije i puno rezultata:

 

© @Unicef BIH
Edin Dzeko sa kolegama iz reprezentacije, porodicom i Gdjom Florence Bauer, Šeficom ureda UNICEF-a u BiH

Presretni smo što on postaje član velike porodice onih koji nas podržavaju, a istovremeno se nadamo da će on poslužiti kao inspiracija ostalim poznatim osobama iz ove zemlje da se i sami aktivno uključe u promovisanje prava djece – kazala je Bauer.

Iako je sa svoje 23 godine ovaj mladi sportista postigao ogroman uspijeh kao jedan od vodećih strijelaca Bundeslige - jedne od najjačih liga na svijetu, te kao jedan od najboljih strijelaca u prethodnim kvalifikacijama, a za njega se otimaju veliki svjetski klubovi kao što su Milan, Juventus, Manchester United ili Blackburn, Džeko nije krio zadovoljstvo što se pored svega našao i u društvu mreže UNICEF-ovih ambasadora.

- Ogromna mi je čast i zadovoljstvo što sam dobio priliku da budem u službi UNICEF-a, službi koja će da pomaže djeci. Djeca su najvažnija u svemu ovome. Moj zadatak kao ambasadora UNICEF-a za Bosnu i i Hercegovinu biće da ukažem javnosti na sve probleme djece i porodica u našoj zemlji, odnosno da promovišem projekte i rješenja UNICEF-a i njihovih partnera – kazao je Džeko, te dodao kako će svoju popularnost koristiti kako bi što je moguće više predstavljao djecu:

- Imam puno prilika da se obraćam javnosti i to ću u narednom periodu iskoristiti da pričam u ime djece koja to ne mogu – obećao je Džeko. Ceremoniju su pratili njegovi suigrači iz reprezentacije koji su ga podržali, kao i selektor Ćiro Blažević koji je poput brižnog roditelja pazio na svoje igrače a posebno na Džeku uz kojeg je bio u trenutku simboličnog potpisivanja ugovora.

Na kraju ceremonije, Džeku su pozdravila djeca iz Osnovne škole „Džemaludin Čaušević“ u Sarajevu te su mu poklonili knjigu o dječijim pravima na čijem su pisanju i iulustrovanju vrijedno radili brojni učenici ove škole. Pročitali su i pjesmicu posvećenu Džeki, reprezentaciji i selektoru Ćiri.

 

 

 

Almir Panjeta

 

 
Search:

 Email this article

unite for children