Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Promocija isključivog dojenja: Nema adekvatne zamjene za majčino mlijeko

© UNICEF/BHG/Almir Panjeta
Alen Tabaković: Prolaznicama je to što muškarac dijeli letke o dojenju prilično neobično, dok se muškarci uglavnom smiju

Povodom Svjetske sedmice dojenja UNICEF i Udruženje za unapređenje dojenja IBFAN organizirali su podjelu letaka te uličnu promociju važnosti isključivog dojenja za normalan rast i razvoj djeteta.

Dok su volonteri UNICEF-a dijelili letke sa najbitnijim podacima o dobrobiti dojenja za djecu, oni koji su željeli dobiti informaciju više mogli su je dobiti od ekipe liječnika na licu mjesta.

© UNICEF/BHG/Almir Panjeta
Oni koji su željeli dobiti informaciju više mogli su je dobiti od ekipe liječnika na licu mjesta

Promotivni štand UNICEF-a i IBFAN-a koji je bio postavljen u sarajevskoj ulici Ferhadija, podržala je i Gradska uprava Sarajevo.

Među volonterima su i Tea Reljić i Alen Tabaković.

Alen kaže da je prolaznicama to što muškarac dijeli letke o dojenju prilično neobično, dok se muškarci uglavnom smiju.
- Jednostavno smo takav narod da nam je to neobično. Nije mi prvi put da volontiram, i uvijek mi je drago kad mogu pomoći. Studiram ekonomiju kao i moji kolege, i osim što dijelimo letke pomažemo kod davanja ideja kad je sama promocija u pitanju – priča nam Alen.

Tea kaže da prvi put volontira za UNICEF:
- Studiram u Texasu i trenutno sam ovdje na odmoru. Kad sam čula da UNICEF traži volontere za ovu akciju, odmah sam se prijavila. Volim volontirati, a kod nas volontiranje ulazi i u ocjenu tako da spajam ugodno s korisnim – kaže nam Tea. Dodaje da je u pripremi za ovu uličnu akciju naučila dosta o temi koju propagira, a ako neko traži informaciju više, ona ga uputi na liječnički tim IBFAN-a.

- Zadovoljna sam odzivom. Imamo volontere koji dijele letke, vidim da prolazi puno budućih majki koj su zainteresirane, ali je i puno onih koje izgleda ne shvataju važnost dojenja za njihove bebe, ali i ne žele shvatiti jer odbijaju preuzeti letke – kaže nam dr. Mira Ademović, pedijatrica. Pojašnjava da se isključivim dojenjem smatra dojenje bebe do šest mjeseci bez ikakvih dodataka, te nastavak dojenja uz dodavanje adekvatne hrane do djetetove druge godine. Isključivo dojenje značajno je i sa emocionalnog aspekta jer razvija posebno jaku vezu između majke i djeteta.

Za zemlju kakva je BiH bitno je napomenuti da ima čak i ekonomski efekat, s obzirom da se prvih šest mjeseci ne mora kupovati hrana, a u tom periodu dijete dobija majčino mlijeko koje je priroda savršeno pripremila, idealne je temperature, uvijek je svježe i prilagođava se potrebama djeteta ovisno o njegovoj težini.

Doktorica Ademović dodaje da kada je u pitanju procenat isključivog dojenja u BiH koji prema posljednjim podacima iznosi oko 17 odsto, tu se još uvijek daleko od evropskih standarda.

- Međutim, kada je u pitanju dužina dojenja, onda moram reći da u smo u tom pogledu nešto ispred evropskih stabdarda – kaže dr. Ademović, dodajući kako se u BiH mnogo treba raditi na informisanju budućih majki.

- Mislim da su nam ovakve akcije potrebne, ali i da je potrebno da se cjelokupan zdravstveni sistem uključi kao i samo društvo. Pravilno informisanje budućih majki o prednostima isključivog dojenja za njihovu djecu je najbitnije, kako bi ih se potaklo da ne odustaju od dojenja.

Majčino mlijeko je najbolja hrana za dijete i ništa ga ne može adekvatno zamijeniti – kaže dr. Ademović. Osim ovakvih akcija, u toku je i uključivanje bolnica u sistem, kako bi ih što više počelo ispunjavati uslove da mogu dobiti zvanja baby friendly hospital. U takvim bolnicama majke se upoznaju sa osnovnim principima i bonitetima isključivog dojenja, a osoblje ih je dužno na najbolji način uputiti i obučiti za pravilno dojenje.
Da su informacije o pravilnom dojenju itekako potrebne, potvrdila nam je i Dženana Zaimović koja čeka drugo dijete i koju smo također zatekli na info štandu.
- Imam sreću pa mi je svekrva babica, tako da sam od nje dobila potrebne informacije. Da mi nije nje, sumnjam da bih imala sve potrebne informacije. Mnoge žene nisu te sreće, a što se tiče nadležnih institucija mislim da od njih dobijaju malo ili nimalo informacija. Zato mislim da su ovakve akcije itekako poželjne i da treba raditi na informisanju budućih majki – kaže Dženana.
Kako nam je kazala Selena Bajraktarević, rukovoditeljica projekata zdravstva i dječijeg ranog razvoja u UNICEF-u, cilj ove ali i drugih sličnih akcija jeste da se BiH sa današnjih oko 17 odsto isključivog dojenja približi evropskim zemljama u kojima je isključivo dojenje zastupljeno od 30 do 40 odsto.
- Promotivnim štandom smo otvorili ovogodišnje obilježavanje sedmice dojenja, dok se ostatak vremena baziramo na medijsko propagiranje akcije i to je kratkoročni cilj, dok dugoročno UNICEF već niz godina radi na uvezivanju bolnica u zdravstveni sistem kako bi se sve diglo i na jedan politički nivo i kako bi se kroz sistem moglo efikasnije djelovati – pojašnjava Selena Bajraktarević.

Napisao: Almir Panjeta

 

 

 

 

Majčino mlijeko nema zamjene


Search:

 Email this article

unite for children