Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Obilježen Dan borbe protiv mina u BiH

© UNICEF/BiH
UNICEF se pridružio šetnji na Bijambarama sa ciljem upozoravanja na opasnost od mina

Skupa sa partnerima, UNICEF u BiH već treću godinu obilježava Međunarodni Dan borbe protiv mina, 4. april. Organizaciju i koordinaciju ovog međunarodnog događaja od izuzetne važnosti za našu zemlju, vode UNICEF,  Centar za uklanjanje mina u BiH, UNDP, UNICEF, EUFOR, Međunarodni Crveni krst/križ, LSN, Međunarodni fond za deminiranje i pomoć žrtvama mina – ITF, Ministarstvo civilnih poslova u BiH uz pokroviteljstvo Vijeća ministara BiH. Ove godine, podršku su pružili i Fudbalski/Nogometni savez Bosne i Hercegovine, Kurt & Plasto, BHT, FTV, RTRS, HT Eronet i M:tel.

© UNICEF/BIH
Predstavnica UNICEF-a na ceremoniji obilježavanja Dana borbe protiv mina

Bosna i Hercegovina je minama najkontaminiranija zemlja u Evropi. Pretpostavlja se da je 3,7% teritorija BiH i dalje prekriveno minama. Studija o opštoj procjeni problema mina u Bosni i Hercegovini, sprovedena tokom prošle godine, identifikovala je 1.631 minski ugroženu zajednicu. Procjenjeno je da lokacije zagađene minama/NUS-om direktno utiču na sigurnost preko 900.000 ljudi, što postavlja našu zemlju među najugroženije na svijetu i otežava njen ekonomski razvoj i neometan i siguran život njenih građana.

Od 1996. godine do donas u Bosni i Hercegovini od mina je stradala ukupno 1.611 osoba, a od tog broja 473 smrtno. Prošle godine je bilo 30 žrtava, od čega je smrtno stradalo osam. Od početka 2008. godine do danas, od mina je stradalo pet osoba od čega dvije smrtno.

Zahvaljujući dosadašnjoj dobroj saradnji sa Međunarodnim Fondom za deminiranje i pomoć žrtvama mina iz Slovenije (ITF), sav prikupljeni novac će biti udvostručen, što će sigurno podstaći sve ljude dobre volje da se uključe u ovaj projekat i na taj način doprinesu rješavanju ovog izuzetno velikog problema u našoj zemlji. Brojevi na koje građani moći dati doprinos deminiranju Bosne i Hercegovine su: za m:tel – 1413; za HT Eronet – 092 800 850; za BH Telecom – 090 290 004.

Akcijom 1KM za još jedan siguran korak želimo skrenuti pažnju domaćim, a posebno inostranim donatorima, na potrebu daljnjeg finansiranja protivminske akcije u BiH. U taj proces želimo uključiti i građane BiH, javne i privatne kompanije, medije te mnoge druge aktere koji mogu dati svoj doprinos. Nadamo se da će ovaj projekat poslužiti kao dobar primjer postepenog preuzimanja odgovornosti za protivminske akcije od strane države i njenih građana, imajući u vidu da međunarodna zajednica inicira postepeni prelazak finansiranja na domaće vlasti i izvore i pozivamo sve građane da pozovu jedan od ovih brojeva i na taj način zajednički doprinesu rješavanju jednog od prioritenih problema u što kraćem vremenskom periodu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children