Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Integrisane zdravstvene strategije mogu spasiti živote djece – naglašava se u vodećem UNICEF-ovom izvještaju, Stanje djece svijeta 2008

Sarajevo, 22 Januar 2008 –  Na današnjoj promociji vodećeg UNICEF-ovog izvještaja – Stanje djece svijeta 2008, u Ženevi, posvećenog problematici preživljavanja djece – poseban je osvrt napravljen na strategije koje mogu pomoći da se smanji broj djece koja umiru prije navršene pete godine života.

Dok najnoviji globalni podaci pokazuju pad u procentima smtrnosti djece mlađe od pet godina, izvještaj – Stanje djece svijeta za 2008.g. ide dalje od brojeva, predlažući akcije i inicijative, kojima bi se osigurao nastavak progresa i dalji pad smrtnosti djece.
 (https://www.unicef.org/sowc08)

“Integracija osnovnih službi za majke, novorođenčad i djecu, na nivou zajednica, te jačanje državnih sistema zdravstva, moglo bi spasiti živote više od 26,000 djece mlađe od pet godina, koja svakog dana umiru” rekla je ovim povodom Izvršna direktorica UNICEF-a Ann M. Veneman. “U izvještaju su opisane jednostavne i lako dostupne mjere kojima se mogu spasiti životi djece, poput isključivog dojenja, imunizacije, korištenje zaštitnih mreža za krevete (u područjima pogođenim malarijom), te upotreba nadomjestaka A vitamina. Sve su to jednostavni načini koji su u posljednjih nekoliko godina doprinijeli smanjenju mortaliteta kod djece.”

Izvještaj također otkriva da je potrebno mnogo više raditi na povećanju dostupnosti medicinskih tretmana i sredstava prevencije, kako bi se smanjio razarajući efekat bolesti poput upale pluća, dijareje, malarije, ozbiljne pothranjenosti i HIV-a.

UNICEF u Bosni i Hercegovini naglašava da uprkos tome što su indikatori razvoja djece na državnom nivou bliski evropskim standardima, postoji rizik od neadekvatnog prijavljivanja slučajeva bolesti i smrti djece. Preporučene integrisane strategije u zdravstvu, doprinijele bi adekvatnoj brizi o djeci u svim zemljama, neophodnoj za svu djecu, a posebno ugrožene i društveno isključene grupe.

Istraživanja u BiH su pokazala da isključene grupe stanovništva, poput Roma, imaju slabije pristupe osnovnim službama. Prošle godine su ministarstva zdravstva, zavodi za javno zdravstvo i UNICEF, proveli istraživanje, kako bi se pronašla djeca koja nikada nisu nikako ili u potpunosti imunizirana, te je ustanovljeno kako preko 50% romske djece nikada nije vakcinisano.

Na osnovu ovih i drugih saznanja, pomenuti partneri su skupa sa WHO-om, prošlog aprila poveli akciju podizanja svijesti o važnosti imunizacije, locirajući djecu koja nikada prije nisu imunizirana. Zahvaljujući sredstvima Njemačkog komiteta za UNICEF, 150 mobilnih medicinskih ekipa, pronašlo je oko 5000 djece širom BiH u 50 izabranih općina, od kojih je 35 bilo onih sa dominirajućom romskom populacijom, a 15 sa populacijom povratnika. Prošlogodišnje izbijanje zaraze morbila u BiH, također je potvrdilo značaj univerzalne imunizacije u održavanju standarda javnog zdravstva.


UNICEF je sa partnerima, također proveo istraživanje višestrukih indikatora o situaciji djece i žena u BiH (MICS 3). Ovaj izvještaj, promovisan prošle godine, otkrio je da su razlozi za brigu, kada je zdravlje djece u pitanju, neadekvatna prehrana – samo 20% djece, uzrasta od 0-11 mjeseci je adekvatno hranjeno. S druge strane, čak 17% djece, mlađe od pet godina, pati od prekomjerne težine.

Obimni projekat UNICEF-a, čija je svrha jačanje sistema društvene zaštite i inkluzije djece u BiH, nastojat će riješiti funkcionalne nedostatke u sistemu i osnovnim službama dječije zaštite. Projekat će implementirati lokalne vladine i nevladine institucije, uz pomoć sredstava Vlade Norveške, EC-a i DFID-a.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children