Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Šeik Maktoum bin Mohammed bin Rashid al Maktoum posjetio škole u BiH u sklopu kampanje "Dubaiju je stalo"

© UNICEF/BHG/2007
Sheikh with children and school principal

Njegovo visočanstvo, Šeik Maktoum bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Šef odjela za tehnologiju i zonu slobodnih medija u Dubaiju, predvodio je petnaestočlanu delegaciju koja je jučer posjetila BiH u sklopu kampanje “Dubaiju je stalo”, kako bi se upoznala sa situacijom u obrazovanju. Kampanju “Dubaiju je stalo”, pokrenuo je otac nj.v., Šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija.

Uprkos nesvakidašnje lošem vremenu i snijegu, Njegovo Visočanstvo, Šeik Maktoum je proveo dan u obilasku osnovnih škola u Kiseljaku, Vojkovićima, and Sarajevo, družeći se sa učenicima, nastavnicima i općinskim zvaničnicima i predstavnicima ministarstava obrazovanja. Imao je priliku uvjeriti se na licu mjesta u kompleksnost obrazovnog sistema u BiH, koji uključuje segregaciju učenika, različite školske programe, te fenomen poznat pod nazivom “dvije škole pod jednim krovom”. Razgovarao je s učenicima o njihovim željama, životima, te saznao više o izazovima s kojima se neki od njih suočavaju, poput svakodnevnog pješačenja i do 16 kilometara do škole, ili teškoćama koje roditelji imaju da kupe knjige, hranu, odjeću i školski pribor.

“Mi u UNICEF-u smo počešćeni posjetom Njegovog Visočanstva i ponosni što smo pomogli ostvariti direktan kontakt izmedju Njegovog Visočanstva, djece I njihovih učitelja, koji su otvoreno razgovarali sa novim prijateljem. Kampanja “Dubaiju je stalo” pravi mostove među ljudima, koji svi imaju zajednički cilj – dostizanja kvalitetnog osnovnog obrazovanja za svu djecu, a osobito onu koja su socijalno ugrožena I kojima treba posebna zaštita” – rekla je June Kunugi, Šefica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Kampanju “Dubaiju je stalo”, pokrenuo je Šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, kako bi se pomoglo obrazovati milion djece širom svijeta, te iskorijeniti neznanje i nepismenost. Kampanja je dio doprinosa Dubaija ostvarenju jednog od UN Milenijskih razvojnih ciljeva – omogućiti osnovno obrazovanje za svu djecu, do 2015.g.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children