Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

UNICEF proglasio nominovane za nagradu povodom međunarodnog dana dječijeg emitovanja

NEW YORK, 21 Septembar 2007 – UNICEF je 21.09.2007. objavio imena nominovanih za nagradu u povodu Međunarodnog dana dječijeg emitovanja (ICDB), koju svake godine zajednički dodjeljuju UNICEF I Međunarodna akademija televizijske umjestnosti I nauke. Sedam nominiranih osvojilo je nagrade na  regionalnim ICDN takmičenjima za 2007.g.

Pobjednik ICDB takmičenja za 2007.g. biće proglašen na 35. Međunarodnoj dodjeli nagrade Emmy® 19. novembra, 2007.g. u hotelu Hilton u Njujorku.
 
Nominirani regionalni pobjednici dolaze iz Banladeša, Brazila, Gambije, Njemačke,Kenije,Sirije i Tajlanda, a predstavljaju najbolje radove producirane tokom 2006.g. za ICDB. Više o ICDB može se saznati na web stranici  www.unicef.org/icdb

“Svake godine inspiriše nas i hrabri posvećenost velike UNICEF-ove porodice emitera ICDB-u i emitovanju za djecu i o djeci.” rekao je Stephen Cassidy, Šef odjela UNICEF-a za Internet, emitovanje i program .  “Uvijek nas iznova impresionira kvalitet i kreativnost emitera koji promovišu misiju UNICEF-a da uključe mlade u proces medijske kreacije. Na taj način sva djeca svijeta dobijaju više.”

Tema ICDB-a za 2006.g. bila  je “Zajedno za djecu, zajedno protiv SIDE”, a o dodjeli regionalnih nagrada odlučivalo se od maja do avgista ove godine. Odluke o nagradama donijeli su TV i medijski eksperti i regionalni emiteri. Žiri je posebnu pažnju obratio na sadržaj, učešće mladih i samu produkciju.

Regionalne nagrade osvojili su ATN Bangla (Nada za život);  TV Cultura (Veliki doktor);
Gambia TVRS (ICDB 2007: Zajedno za djecu, zajedno protiv SIDE);
ZDF (Stark! Khombisile – ples radosti), Syrian Broadcast TV (Igrajmo se). i NBT Thailand (Od juga ka sjeveru, od istoka ka zapadu, Thailand ICDB- Zajedno za djecu, zajedno protiv SIDE).

Regionalni pobjednici će također biti ugošćeni na posebnoj ceremoniji u UNICEF-u u Njujorku.

 

Pokrenut 1991, Međunarodni dan emitovanja programa za djecu podstiče emitere da proizvode program za djecu is a djecom. UNICEF i Međunarodna akademija televizijske umjetnosti i nauke obilježava ovu incijativu uz Međunarodni dan emitovanja dječijih programa.

Međunarodna akademija televizijske umjetnosti i nauke, osnovana 1969.g. je najveća organizacija emitera na svijetu, koja ima skoro 70 zemalja članica i preko 400 kompanija. Akademija ima misiju da prepozna najbolje televizijske programe  izvan Sjedinjenih država i dodijeli Emmy nagrade za program u 14 kategorija: Umjetnički program; Najbolja glumica; Najbolji glumac; Vijesti; Djeca i mladi; Komedija; Kontinuirano praćenje vijesti; Dokumentarni program; Dramska serija;  Interaktivni kanal; Interaktivni program; Interaktivna TV serija; Improvizovana zabava;TV film/mini serija.


Već 60 godina UNICEF je prisutan ju 155 zemalja i teritorija, kako bi pomogao djeci da žive i razvijaju se od ranog djetinjstva do adolescencije. Kao najveci svjetski snadbjevac vakcinama za zemlje u razvoju, UNICEF podrzava zdravlje djece i pravilnu ishranu, zdravu vodu i sanitaciju, kvalitetno osnovno obrazovanje za sve dječake i djevojcice i zastitu djece od nasilja, eksploatacije i AIDS-a. UNICEF je finansiran u cjelosti od privatnih donacija  pojedinaca, preduzeća, fondacija i vlada.

 

Za dodatne informacije: Nela Kacmarcik, UNICEF BIH, Sarajevo, Kolodvorska 6
Tel: +387 723 300, Mob: +387 61 192 084

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children