Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Pružanje spasonosnih informacija o ptičjoj gripi u zajednicama

UNICEF BIH
© UNICEF BiH
Djeca i roditelji iz okolice Goražda pažljivo slušaju predavanje o tome kako prepoznazi bolesne ptice I kako izbjeći rizike od zaraze u svakodnevnom životu

Kako bi se djeca i porodice što bolje pripremili za moguće izbijanje epidemije ptičje gripe, UNICEF je, uz finansijsku podršku USAID-a, skupa sa partnerima u projektu, uložio poseban trud kako bi se ključne informacije o ptičijoj i pandemijskoj gripi, te mogućnostima zaštite podijelile sa stanovništvom, u cilju ispravnog postupanja i sprečavanja epidemije, osobito u ruralnim i nerazvijenim područjima. Dosadašnje aktivnosti, obuhvatile su izradu komunikacijske strategije, medijsku produkciju programa o ptičijoj gripi i komunikaciju u zajednicama, kako bi djeca i porodice dobili potrebno znanje o akcijama koje treba poduzeti u svrhu zaštite i sprečavanja širenja ove smrtonosne bolesti..
(FOTO: Učiteljica pokazuje materijale s preporukama o prevenciji, kreirane po mjeri djece predškolskog uzrasta)  

Tako je nevladina organizacija SOS Kinderdorf, zainteresovana da podrži UNICEF I USAID u naporima da se informacije od vitalnog interesa, što više približe krajnjim korisnicima, odlučila podržati projekat, organizujući polusatna predavanja o ptičijoj gripi, u okviru svog projekta “jačanje porodice”. Ovakav metod, direktne i interaktivne interpersonalne komunikacije, već se pokazao kao jako koristan, u zajednicama, gdje zdravstveni radnici, socijalne službe , nastavnici, pedagozi i volonteri imaju stalni kontakt sa porodicama do kojih je teško doći, koristeći se uobičajenim kanalima komunikacije, poput mas medija.
 

UNICEF BIH
© UNICEF BiH
Učiteljica pokazuje materijale s preporukama o prevenciji, kreirane po mjeri djece predškolskog uzrasta

Tako je, zahvaljujući SOS Kinderdorfu u Goraždu i okolici održan niz predavanja i diskusija sa djecom i roditeljima. Istovremeno, slične aktivnosti su se odvijale u još tri opštine, dok je mobilni tim u takozvanom Super-busu, prenosio poruke o zaštiti, djeci i roditeljima iz najudaljenijih područja.

Aktivnosti u vezi sa edukacijom o ptičijoj gripi predstavljaju dugotrajnu inicijativu i biće nastavljene tokom ljeta, a ukoliko bi došlo do izbijanja zaraze, uvijek ih je moguće ponoviti.
 
Tokom ljeta, UNICEF će također nastaviti aktivnosti edukacije o prevenciji ptičje gripe u zajednicama romskog stanovništva , za koje se smatra da je izloženo velikim rizicima od zaraze.


Imajući u vidu značaj blagovremene prevencije, te opasnost od izbijanja pandemije, UNICEF u saradnji sa Zadružnim savezom FBIH organizira iI edukaciju farmera i malih proizvođača peradi, koji su, prema procjenama stručnjaka, još jedna od posebno rizičnih kategorija stanovništva.


 Dio ovog projekta su i aktivnosti u koje su uključeni masovni mediji, pa su UNICEF I državni partneri uključeni u produkciju obrazovnog i informativnog programa, ali i obuku urednika i novinara.
.

“Opasnost od ptičje gripe za djecu, osobito u ruralnim područjima, je velika. Po UNICEF-ovim procjenama, skoro polovica žrtava ove bolesti, jesu djeca. UNICEF-ov pristup prevenciji ove bolesti, fokusiran je na komunikaciju. Vjerujemo da je pravovremena informacija za porodice i djecu spasonosna.” – rekla je June Kunugi, šefica ureda UNICEF-a u Bosni i Herzegovini


Iako u posljednjih 15 mjeseci u BiH nije bilo zabilježenih slučajeva ptičje gripe, nevidljiva prijetnja postoji, kao i svugdje u svijetu. Stručnjaci UN-a pozivaju na oprez, upozoravajući na to da virus mutira u opasniji oblik.


Naučnici strahuju da bi novi virus, koji bi se prenosio s čovjeka na čovjeka, mogao ubiti  do 50 miliona ljudi. Vakcina protiv ovog virusa još uvijek ne postoji. Jedini način zaštite jeste preventivno ponašanje, koje uključuje dobre higijenske navike, odvajanje domaćih od divljih ptica, te ispravnu termičku obradu perutnine i jaja, na temperaturi iznad 75 stepeni Celziusa..

 

 
Search:

 Email this article

unite for children