Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

UNICEF Podržava Bosnu i Hercegovinu u razvoju Strategije protiv zloupotrebe narkotika

Sarajevo, 26. Juni 2007.  – Generalna Skupština UN-a je još 1987.g. proglasila 26. juni Medjunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i trgovine narkoticima. U povodu ovog dana, UNICEF podsjeća javnost i sve nadležne institucije i partnere na razarajuće posljedice koje na djecu i mlade ostavljaju narkotici.

UNICEF u Bosni i Hercegovini pruža podršku Ministarstvu sigurnosti u izradi Državne strategije o zloupotrebi narkotika. Radna grupa, koja učestvuje u izradi ove strategije, odlučila se fokusirati na tri tematske cjeline; (1) prevenciju i edukaciju, (2) tretman i društvenu inkluziju/reintegraciju i (3) smanjenje potražnje i ponude narkotika.

Da bi pomogao izradu ove strategije, UNICEF, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), trenutno u partnerstvu sa vladama i zdravstvenim institucijama, podržava istraživačku studiju o rizičnim ponašanjima injekcionih korisnika narkotika, koju sprovode nevladine organizacije u Sarajevu, Banja Luci i Zenici. Podaci koji se dobiju, biće korišteni za razvoj situacione analize i strategije, te osmišljavanje ciljanih aktivnosti i programa smanjenja rizika koji prijete ovoj populaciji.
  “Prvi rezultati studije pokazuju alarmantne trendove: prosečan broj godina kada su ispitanici prvi put uzeli narkotike je 16, dok je prosek godina kada su počeli sa praksom injektiranja droga 21. Prvi rezultati pokazuju i značajan broj zaraženih Hepatitisom C, koji se prenosi na isti način kao i HIV, no konačne brojke još uvijek nisu poznate. Nalazi ove studije biće ključni za razvoj prigodnih programskih intervencija, kao i za budući monitoring i evaluaciju efikasnosti tih intervencija.“, rekao je Dr Ranko Petrović, Voditelj UNICEF-ovog programa za HIV/AIDS.
O ponašanjima injekcionih korisnika narkotika u BiH se malo zna. Velik je i globalno dokazan rizik prenošenja HIV-a, putem ne-sterilne opreme za ubrizgavanje. No za Bosnu i Hercegovinu, otvara se prilika da smanji rizik širenja HIV-a, uvidom u rizična ponašanja pojedinaca, te kreiranja prigodnih i efektivnih aktivnosti prevencije, prilagođenih i usmjerenih upravo na uočena rizična ponašanja. Rad UNICEF-a u ovoj oblasti, doprinijeće direktno naporima vlada da spriječe širenja HIV-a, kao i da se smanji stopa upotrebe narkotika u zemlji.


Za dodatne informacije: Nela Kacmarcik, UNICEF BIH, Sarajevo, Kolodvorska 6
Tel: +387 723 300, Mob: +387 61 192 084

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children