Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Jedinstveno istraživanje o rizičnom ponašanju najugroženijih skupina mladih ljudi

Sarajevo, 4. maj 2007.g – U ponedjeljak 7. maja UNICEF će, zahvaljujući finansijskim sredstvima Švedske medjunarodne agencije za razvoj i  Irske agencije za pomoć, pokrenuti studiju o ponašanju među korisnicima intravenskih narkotika u Sarajevu, Zenici i Banja Luci. Studija će biti provedena uz pomoć lokalnih nevladinih organizacija, a očekuje se da će rezultirati vrijednim podacima o modelima rizičnih ponašanja, kao i zastupljenosti infekcija HIV-om, Hepatitisom B i C i sifilisom kod populacija mladih korisnika intravenskih narkotika. Također će biti napravljena procjena veličine ove populacije u svakom od tri navedena grada, uz pomoć koje će se pomoći u izradi programa intervencije za rješavanje ovog problema i pružanja neophodne podrške skupinama koje su pod najvećim rizikom. Rezultati istraživanja će biti neophodni i za budući nadzor i evaluaciju efikasnosti poduzetih aktivnosti.

U našoj zemlji se malo zna o modelima ponašanja korisnika intravenskih narkotika. Rizici od zaraze HIV-om, kroz korištenje nesterilnih injekcija i igala, te njihovu razmjenu, su ogromni i globalno dokazani. U Bosni i Hercegovini postoji mogućnost da se rizik širenja HIV-a smanji putem saznanja o rizičnim ponašanjima pojedinaca, te kreiranja prigodnih, efikasnih aktivnosti zaštite, usmjerenih upravo na specifične modele ponašanja.

U cilju provođenja ovog istraživanja, u toku naredna tri mjeseca, biće otvoreni posebni punktovi za direktnu vezu s korisnicima. Oni, za koje se ispostavi da su zaraženi nekom od pobrojanih infekcija, biće upućeni u nadležne ustanove, radi medicinskog tretmana, što bi trebalo unaprijediti i produžiti njihov život. Očekuje se da će se putem studije doprijeti do 260 korisnika intravenskih narkotika u svakom od gradova.

Podaci prikupljeni istraživanjem pomoći će vladi u nadzoru trendova širenja bolesti, te kreiranju efektnijih programa smanjenja rizika. Rezultati studije će se uvezati sa već postojećim programima prevencije HIV-a, koji se provode uz pomoć sredstava Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Nakon dostavljanja osnovnih podataka o populaciji koja ispoljava rizična ponašanja, kakvi su korisnici intravenskih narkotika,  neophodan je nastavak ovih programa. Stoga aktivnosti UNICEF-a predstavljaju direktnu podršku vladi u provođenju programa prevencije HIV-a, ukupne vrijednosti 12 miliona dolara.

Za dodatne informacije: Dr. Ranko Petrović UNICEF BIH, Sarajevo, Kolodvorska 6
Tel: +387 723 300

 

 
Search:

 Email this article

unite for children