Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Sedmica dojenja u BiH

Sedmica dojenja, koja se svake godine u različito vrijeme obilježava širom svijeta, u BIH je obilježena u drugoj sedmici oktobra, kao nastavak Međunarodne dječije nedjelje.

Svrha sedmice dojenja je da se promoviše isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci života, čime se postiže ogroman doprinos zdravlju djeteta, jer sastojci iz majčinog mlijeka doprinose zaštiti od smrtonosnih bolesti poput upale pluća, štite od dehidracije usljed dijareje ili drugih bolesti, općenito jačaju odbrambeni sistem, te ubrzavaju rast i razvoj djece.

Iako se Bosna i Hercegovina (BIH) ne smatra jednom od zemalja u razvoju, procjenjuje se da u BIH svega 6% majki isključivo doji djecu tokom prvih šest mjeseci života, dok je stopa dojenja uz dohranu, tokom prve dvije godine života, znatno veća – i do 40%.

Glavna prepreka samoodrživosti programa za promociju dojenja u BIH je agresivni marketing zamjenskih proizvoda  za majčino mlijeko /infant formule, i to što proizvođači koriste  nepostojanje zakonske regulative u zemlji, koja bi adekvatno regulisala i spriječila kršenje Koda i pomogla promoviranje dojenja.

Udruženje za unapređenje dojenja iz Sarajeva, u saradnji sa JU „Djeca Sarajeva“, ove godine će na potpuno volonterskoj osnovi, organizirati već tradicionalnu izložbu dječijih radova na temu dojenja, kao nastavak projekta koji je prethodnih godina finansirao UNICEF.
Izložba će biti postavljena tokom cijele sedmice u vrtiću „Dječiji svijet“ na Mojmilu, a svečano otvaranje je u ponedjeljak, 9. oktobra 2006.g. u 17:00 sati.

UNICEF i ovom prilikom podsjeća na značaj dojenja i isključivog dojenja za razvoj i zdravlje djeteta, te podsjeća da je dojenje jedno od dječijih prava, zagarantovanih Konvencijom o pravima djeteta.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children