Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

U sukobima širom svijeta djeca izložena napadima u neviđenoj razmjeri, podsjeća UNICEF

„Više nema sigurnih mjesta za djecu, jer su ona meta napada u svojim domovima, školama i igralištima“

Fotografije i video materijal preuzmite OVDJE.

NEW YORK, 28.12.2017. - U zonama konflikta širom svijeta djeca su postala izložena napadima u neviđenoj razmjeri, tokom cijele godine, upozorava UNICEF, dok sukobljene strane otvoreno zanemaruju međunarodne zakone koji su kreirani kako bi zaštitili najranjivije.

„Djeca su mete napada i izloženi su napadima te brutalnom nasilju u svojim domovima, školama i igralištima,“ izjavio je Manuel Fontaine, UNICEF-ov Direktor za krizne programe. „Ovi napadi se nastavljaju iz godine u godinu i mi se ne možemo oglušiti na njih. Takva brutalnost ne smije postati uobičajena praksa.“

U sukobima širom svijeta djeca su postala naizloženije mete, te se koriste za živi štit, ubijana su, sakaćena i vrbovana za borbu. Silovanje, prisilni brakovi, otmice i porobljavanje su postale standardne taktike u sukobima od Iraka, Sirije i Jemena, do Nigerije, Južnog Sudana i Mijanmara.

U nekim okolnostima, djeca koju otimaju ekstremističke skupine doživljavaju dodatno zlostavljanje nakon oslobađanja, kada ih pritvore sigurnosne snage. Milioni djece plaćaju indirektnnu cijenu za ove sukobe, pateći od neuhranjenosti, bolesti i trauma, dok su im osnovne potrepštine - uključujući pristup hrani, vodi, sanitarnim uređajima i zdravstvenoj zaštiti - uskraćene, oštećene ili uništene tokom sukoba.

Tokom 2017. godine:

- Skoro 700 djece u Afganistanu je ubijeno u prvih devet mjeseci godine.
- U Centralnoafričkoj Republici, nakon mjeseci obnovljenih sukoba, došlo je do dramatičnog porasta nasilja u kojem su djeca ubijana, silovana i otimana, te regrutovana u ekstremističke skupine.
- U području Kasai, u Demokratskoj Republici Kongo, 850.000 djece je zbog nasilja napustilo svoje domove, dok je više od 200 zdravstvenih centara i 400 škola bilo napadnuto. Prema procjenama 350.000 djece je patilo od teške akutne neuhranjenosti.
- U sjeveroistočnoj Nigeriji i Kamerunu, Boko Haram je prisilio najmanje 135 djece da postanu bombaši samoubice, što je pet puta veći broj nego u 2016.
- U Iraku i Siriji, djeca su korištena kao živi štit, bila su pod opsadom, postajući laka meta snajperima i živeći suočena sa intenzivnim bombardovanjima i nasiljem.
- U Mijanmaru, djeca Rohingya su doživjela i svjedočila nepojmljivom i masovnom nasilju, te su bila napadana i protjerivana iz svojih domova u saveznoj državi Rakhine; dok djeca u udaljenim graničnim područjima država Kachin, Shan i Kayin još uvijek pate od posljedica neprekidnih tenzija između Oružanih snaga Mijanmara i različitih naoružanih etničkih skupina.
- U Južnom Sudanu, gdje su sukobi i kolaps ekonomije doveli do proglašenja gladi u nekim dijelovima zemlje, više od 19.000 djece je regrutovano u oružane snage i skupine, a od početka sukoba u decembru 2013. preko 2.300 djece je ubijeno ili ranjeno.
- U Somaliji je u prvih 10 mjeseci 2017. godine zabilježeno 1.740 slučajeva regrutovanja djece.
- U Jemenu, prema potvrđenim podacima je u skoro 1.000 dana sukoba najmanje 5.000 djece ubijeno ili ranjeno. Više od 11 miliona djece treba humanitarnu pomoć. Od 1,8 miliona djece koja pate od neuhranjenosti, njih 385.000 pati od teške neuhranjenosti i u opasnosti su od smrti ako im ne bude obezbjeđeno hitno liječenje.
UNICEF poziva sve sukobljene strane da se pridržavaju svojih obaveza u skladu sa međunarodnim zakonom i da bez odlaganja zaustave kršenja dječijih prava i ciljanje civilne infrastrukture, uključujući i škole te bolnice. UNICEF također poziva države koje imaju utjecaja na sukobljene strane da iskoriste taj utjecaj kako bi zaštitili djecu.

Širom ovih država, UNICEF sarađuje sa partnerima kako bi najranjivijoj djeci pružili zdravstvene usluge, hranu, obrazovanje i odgovarajuću zaštitu.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children