Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Globalna ‘preuzimanja’, događaji na kojima učestvuju poznate ličnosti i svjetski lideri u više od 130 zemalja

U sklopu obilježavanja 20. novembra, poznate ličnosti i lideri iz oblasti zabave, uprave, sporta i poslovanja, zajedno sa UNICEF-om, ujedinit će se za djecu

NEW YORK, 14. novembar 2017 – UNICEF je objavio da su UNICEF-ov ambasador dobre volje David Beckham, predsjednik Čilea Michelle Bachelet, pjevačica, tekstopisac i glumica P!nk, glumica Millie Bobby Brown, pjevačice, tekstopisci i muzičarke Chloe x Halle, legendarni igrač kriketa Sachin Tendulkar i Fudbalski klub Barcelona, kao i FCB Fondacija među mnogim poznatim ličnostima, liderima i organizacijama koji dižu glas za djecu na Međunarodni dan djeteta.

“To je zabavan dan koji ima ozbiljnu svrhu. Dan za djecu od djece kako bi se sačuvali dječiji životi, kako bi se borili za njihova prava i kako bi im pomogli da ostvare svoj potencijal,” rekao je Justin Forsyth, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a.

20. novembar označava godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta i obilježavanje prvog Međunarodnog dana djeteta. Djeca širom svijeta će ‘preuzeti’ ključne uloge u medijima, politici, poslovanju, sportu i zabavi da pomognu u spašavanju dječijih života, borbi za njihova prava i ostvarivanju njihovog potencijala.

Trinaestogodišnja britanska zvijezda hit serije Stranger Things Millie Bobby Brown, koja je podržala inicijativu, rekla je: “Uzbuđena sam zbog prve globalne proslave Međunarodnog dana djeteta 20. novembra sa UNICEF-om. To je naš dan, svačiji! Dan kada mi trebamo podići glas i ujediniti se. Pa hajde da to i uradimo – u svojim školama, sa svojim prijateljima, sa svojim porodicama!”

Ispod se nalazi kalendar ključnih događaja:

Utorak, 14. novembar:
Španski fudbaler i kapiten fudbalskog kluba New York City David Villa će odraditi trening koji će voditi djeca iz njegove njujorške DV7 fudbalske akademije.

Srijeda, 15. novembar:
Djeca iz cijelog svijeta će preuzeti posljednji veliki hit pjevačice, tekstopisca i glumice P!nk What about us tako što će napraviti potpuno novi spot za pomenutu pjesmu. Francuska muzička grupa i UNICEF-ovi ambasadori Kids United, hor PS22 i grupa djece muzičara i plesača snimili su svoju verziju pjesme za djecu od djece.

P!ink je rekla: “Na ovaj Međunarodni dan djeteta, udružujem se sa UNICEF-om da podsjetimo svijet da je glas djece i mladih bitan i da njihovi stavovi moraju biti uključeni u donošenje odluka koje oblikuju njihovu budućnost. Uzbuđena sam što ću posuditi What About Us globalnom preuzimanju 20. novembra jer tako slavimo moć djece širom svijeta dok govore o problemima koji ih se tiču.”

Subota, 18. novembar:
Zvijezde novozelandske ragbijske reprezentacije Ryan Crotty, Kane Hames i Jeffery Toomaga-Allen će održati poseban, vanredni trening sa djecom, podučavajući ih vještinama i pravilima igre.

Glumci i filantropi Debora-lee Furness i Hugh Jackman podržavaju napore koji se ulažu u prikupljanje sredstava za Međunarodni dan djeteta kroz #Workout for Water (#treniraj za vodu) – u kojem učestvuju teretane iz preko 100 zemalja. Instruktori i ljudi koji treniraju mogu učestvovati kako bi pomogli djeci i njihovim porodicama da imaju pristup pitkoj vodi, zdravstvenoj zaštiti i hrani u nekim od najsiromašnijih dijelova svijeta.
Posjetite: https://www.workoutforwater.live/

Ponedjeljak, 20. novembar:
Događaj povodom Međunarodnog dana djeteta u zgradi Ujedinjenih nacija, New York. UNICEF će okupiti ljude koji daju važnu podršku, uticajne ljude i posebne goste, zajedno sa djecom koja predstavljaju određene grupe najranjivije djece u svijetu kako bi razgovarali sa međunarodnom zajednicom o pitanjima koja ih se tiču. Pjevačice, teskopisci i muzičarke Chloe x Halle će predstaviti pjesmu posebno napisanu kako bi se obilježio ovaj dan. Isabela Moner iz filma Transformers: The Last Knight i Nickelodeonova glumica iz filma Logan, Dafne Keen, Jaden Michael, zvijezda Wonderstrucka; Zari, zvijezda afganistanske verzije Ulice Sezam; i Sherrie Westin, izvršna podpredsjednica Global Impacta, Sesame Workshop, svi oni će se pridružiti Generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu i 150 djece u preuzimanju sjedišta Ujedinjenih nacija.
Blue carpet photo call from 09.00am – 09:45am ET in the United Nation’s East Foyer. Media should arrive at 08:30am.

Događaj povodom Međunarodnog dana djeteta u Palati nacija, Ženeva. U Ženevi, oko 200 djece i mladih će preuzeti Palatu nacija, uz učešće Generalnog direktora kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi (UNOG), Gdina. Michaela Møllera. Mlada francuska muzička grupa i UNICEF-ovi ambasadori, Kids United, izvest će svoju verziju poznatog hita pjevačice P!nk, What About Us, na događaju koji su u potpunosti organizovali mladi.

UNICEF-ov ambasador dobre volje David Beckham će objaviti kratki film u kojem on postavlja pitanja djeci o njihovom pogledu na svijet. Tokom filma koji budi snažne emocije, Beckhama vidimo kako razgovara sa petero djece postavljajući im niz pitanja, kao što su: kakve promjene u životima djece bi oni voljeli vidjeti u budućnosti i koja pravila bi postavili odraslima. Film je snimljen u New Yorku sa djecom od 6 do 10 godina: Smith (6), Jenna (7), Fiona (7), Jayla (8) i Royce (10).

Beckham je rekao: “Na ovaj Međunarodni dan djeteta, djeci predajemo uzde, ohrabrujući ih da govore jedni za druge. Jedna važna lekcija koju sam naučio iz putovanja sa UNICEF-om je da moramo slušati djecu, u kakvom svijetu oni žele da žive. 20. novembra, djeca će se ujediniti da razgovaraju o stvarima koje su njima važne, poput nasilja, maltretiranja, obrazovanja i zahtijevanja bolje budućnosti za svako dijete.”

U Španiji, veliku FC Barcelonu, fudbalski vrh, dom UNICEF-ovog ambasadora dobre volje Lea Messija, preuzet će 24 djece između 9 i 10 godina koji će odraditi trening sa trenerom Ernestom Valverdeom, a potom će se prije utakmice rukovati sa igračima. Djeca će, takođe, preuzeti Odbor, preuzet će uloge predsjednika i podpredsjednika u Upravnom odboru kluba. I u Fondaciji FC Barcelona, djeca će preuzeti ključne uloge.

U Indiji, 22 djece sportista sa poteškoćama između 13 i 18 godina, preuzet će teren za kriket I igrati sa legendarnim igračem kriketa i UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Sachinom Tendulkarom i zamjenikom izvršnog direktora UNICEF-a, Justinom Forsythom. Tokom događaja, četrnaestogodišnja Raseel Arora će, takođe, predstaviti jedinstvenu ideju “semafora za kriket” koja prepoznaje uspjehe djevojčica u Indiji.

U Kopenhagenu, sjevernokorejski glumac i dugogodišnji nacionalni ambasador UNICEF-a, Ahn Sung-ki pomoći će djeci da preuzmu posao najvećeg svjetskog skladišta humantiranih zaliha.

U Akri, 10 djece iz osam afričkih zemalja, govorit će svijetu o Africi koju oni žele kroz niz konferencija, događaja na kojima će se razgovarati, a koji će se zvati Africa Dialogues (Afrički dijalozi). Događaj će se prenositi uživo, a snimci dječijih govora u trajanju od 5-10 minuta, bit će preneseni na digitalne platforme. Djeca su iz Burkine Faso, Gvineje, Obale Slonovače, Togoa, Gane, Sijera Leonea, Nigerije i Gambije.
Posjetite: http://africadialogues.com/

Širom svijeta, lideri sa različitih nivoa vlasti, podržat će Međunarodni dan djeteta, uključujući premijera Kanade Justina Trudeaua, premijera Irske Lea Varadkara, predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, premijera Jordana Hanija Al-Mulkija, predsjednika Čilea Michellea Bacheleta i uz podšku Konferencije gradonačelnika Sjedinjenih Američkih Država, učestvovat će gradonačelnici širom SAD-a.

Više od 50 organizacija širom svijeta, proslijedit će uloge djeci, uključujući LEGO, Qantas i H&M Fondaciju. Na primjer, kako bi se obilježilo pravo djeteta na igru, djeca će preuzeti ulogu upravnika LEGO Fondacije Thomasa Kirka Kristiansena, i direktorice odjela za marketing LEGO-a Julie Goldin. Djeca će provesti jedan dan upravljajući marketinškim kreativnim timom u upravnoj zgradi LEGO®-a i u LEGO-ovim kancelarijama kako bi se kreirala LEGO stop-motion reklama na temu moći igre, a koja će biti objavljena početkom januara 2018.

U školama širom svijeta, djeca će preuzeti učionice i školske sjednice da podignu glas i povećaju svijet o važnosti prikupljanja sredstava u znak solidarnosti sa najugroženijom i najranjivijom djecom širom svijeta.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children