Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Djeca “preuzimaju” preduzeća, vlade i zabavu povodom Međunarodnog dana djeteta

 

20. novembra poznate ličnosti i globalni lideri će se udružiti sa UNICEF-om kako bi dali glas najugroženijima

Video možete preuzeti ovdje

 

 Za mjesec dana, djeca širom svijeta će preuzeti ključne uloge u medijima, politici, preduzećima, sportu i zabavnim programima kako bi iskazali podršku za milione njihovih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni, izjavili su danas iz UNICEF-a. Preuzimanje, koje je planirano za 20. Novembar, obilježava godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta i pokretanja prvog Međunarodnog dana djeteta.

 

“Od Aucklanda do Ammana, preko New Yorka do N’Djamena, želimo da djeca učestvuju u kampanjama u svojim školama i zajednicama, kako bi pomogli spasiti dječije živote, boreći se za svoja prava i ostvarujući svoj potencijal.“ Rekao je Justin Forsyth, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a. “Međunarodni dan djeteta će biti dan za djecu, sa djecom.”

 

U predstojećem periodu uoči 20. novembra, UNICEF poziva djecu širom svijeta da javno progovore protiv maltretiranja, diskriminacije i nepravednosti. Uprkos ogromnom napretku tokom proteklih decenija, prema sljedećim podacima:

 

·         385 miliona djece živi u ekstremnom siromaštvu.

·         264 miliona djece i mladih se ne školuje.

·         5,6 miliona djece mlađe od pet godina je umrlo od uzroka koji su se mogi spriječiti.

 

Kako bi dali glas milionima djece čiji glasovi nisu poslušani, poznate zvijezde i svjetski lideri će pružiti podršku incijativi, uključujući:

 

·         UNICEF-ovog ambasadora dobre volje, Davida Beckhama; on će u kratkom filmu koji će biti prikazan za Međunarodni dan djeteta pitati djecu o njihovim pogledima na svijet.

·         Francusku muzičku grupu Kids United, koja će premijerno prikazati novi muzički video sa snažnom porukom, snimljen za UNICEF i Međunarodni dan djeteta.

·         Globalna „preuzimanja“ vlada, sporta i preduzeća, uključujući i legendarnog igrača kriketa Sachina Tendulkara, španskog fudbalera i kapitena Fudbalskog kluba New York City Davida Villu, južnokorejskog glumca i nacionalnog ambasadora Ahn Sung-kija, Lego Fondaciju i Qantas.

·         Glumici iz filma Logan, Dafne Keen, te Isabeli Moner iz filma Transformers: Posljednji vitez priključit će se 150 djece, radi preuzimanja glavnog sjedišta Ujedinjenih Naroda, gdje će pjevačice, autorice pjesama i izvođačice, Chloe x Halle, premijerno izvesti numeru napisanu posebno za obilježavanje ovog dana.

 

 “Molimo djecu da se priključe, online ili offline, radi svijeta u kojem svako dijete živi i zdravo odrasta, obrazovano i zaštićeno od bilo kakve prijetnje. ” rekao je Forsyth.

U školama širom svijeta, djeca će „preuzeti“ učionice i zbornice, kako bi podigli glas protiv problema s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci širom svijeta, poput migracije, ranog braka i propuštanja školovanja. 

Glumci i filantropi, Debora-lee Furness i Hugh Jackman, pružit će podršku masovnoj kampanji prikupljanja sredstava - Vježba za vodu – u organizaciji Move the World, koja će se održati u teretanama u preko 100 država. Instruktori i posjetioci teretana će 18. novembra moći učestvovati u kampanji, kako bi pomogli da, u nekim od najsiromašnijih država svijeta, djeca i njihove porodice imaju pristup pitkoj vodi, zdravstvenoj zaštiti i hrani.

 

U Bosni i Hercegovini, predstavnica UNICEF-a Geeta Narayan otvorenim pismom pozvala je partnere i prijatelje UNICEF-a da se priključe ovoj inicijativi i predložila da centralna tema bude akcija protiv tjelesnog kažnjavanja djece. „Kao što već znate, naša istraživanja pokazuju da  skoro  50% roditelja koriste nasilne metode u odgoju djece, iako se eksperti  slažu da to  dugoročno može imati ozbiljne posljedice. Sa druge strane, naše nedavno istraživanje sa djecom i mladima pokazalo je da je nasilje jedno od glavnih problema koji ih zabrinjava.“ – naglasila je u svom pismu predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children