Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Samo 15 zemalja u svijetu ima tri politike koje podržavaju porodice sa djecom, UNICEF

UNICEF danas prezentira izvještaj Early Moments Matter (#PrviTrenuciSuVazni) 

NEW YORK, 21. 9. 2017 – UNICEF danas prezentira izvještaj Early Moments Matter (#PrviTrenuciSuVazni) prema kojem oko 85 miliona djece u svijetu uzrasta do pet godina živi u zemljama koje nemaju tri ključne politike za podršku razvoja dječijeg mozga. Državne politike koje nude dvije godine besplatnog predškolskog obrazovanja, plaćene pauze za dojenje tokom prvih 6 mjeseci djetetovog života, i šest mjeseci plaćenog porodiljskog odsustva za majku, kao i četiri sedmice plaćenog roditeljskog odsustva za oca bi pomogle uspostavi temelja za optimalan razvoj u ranom djetinjstvu. Ove politike pomažu roditeljima da bolje zaštite svoju djecu i da im pruže bolju ishranu, igru i rana iskustva u ključnim prvim godinama života kada se mozak razvija brzinom koja se nikada ne ponavlja.


"Šta je najvažnija stvar koju djeca imaju? To su njihovi mozgovi. Ali mi se ne brinemo za dječije mozgove na onaj način kako se brinemo za njihova tijela - pogotovo u ranom djetinjstvu, kada se, prema nauci, dječiji mozgovi i njihova budućnost ubrzano oblikuju", rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. "Mi moramo da radimo više da bismo roditeljima i njegovateljima male djece dali podršku koja im treba tokom presudnog perioda razvoja dječijeg mozga."

Investicija u rano djetinjstvo je jedan od najefikasnijih načina da se poveća sposobnost svakog djeteta da dostigne svoj puni potencijal – povećavajući njihovu sposobnost da uče u školi i, kasnije, ostvare bolje prihode kao odrasli. Ovo je posebno važno za djecu koja odrastaju u siromaštvu. Jedna dvadesetogodišnja studija je pokazala da su djeca koja su u prvim godinama pohađala kvalitetne programe ranog razvoja ostvarila za 25% bolje prihode kao odrasli negó nihovi vršnjaci koji nisu imali pristup ovim programima.

"Ako ne investiramo sada u najugroženiju djecu i porodice, nastavit ćemo da održavamo međugeneracijske cikluse nedostataka i nejednakosti. Život po život, propuštena prilika jedna za drugom, mi uvećavamo jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju i potkopavamo našu dugoročnu snagu i stabilnost," rekao je Lake.

Izvještaj poziva vlade i privatni sektor da podrže rani rast i razvoj djeteta, tako što će:
• Ulagati u usluge za rani rast i razvoj djeteta u domovima, školama, zajednicama i bolnicama - prioritizirajući najugroženiju djecu;
• Stvarati politike prijatelje porodice, a to su prioritetno politike koje nude: dvije godine besplatnog predškolskog obrazovanja; plaćene pauze za dojenje tokom prvih 6 mjeseci; adekvatno plaćeno roditeljsko odsustvo;
• Obezbijediti zaposlenim roditeljima dovoljno vremena i resursa potrebnih za podršku razvoja mozga njihovog djeteta;
• Skupljati podatke o ranom razvoju djeteta i pratiti napredak u dostizanju najugroženije djece i porodica.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children