Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Sportske igre mladih u kutcima za djecu

‘Ruku svoju ti daj mi, skupa nismo sami’

Na igralištu Osnovne škole ‘Ozren’ u Donjoj Paklenici kod Doboja živo. Ekipe ‘Šta te briga’ i ‘Apokalipsa’ igraju meč ‘Između dvije vatre za prvo mjesto malog turnira. Treća ekipa, ‘Bijeli Sokolovi’ čeka s kim će se boriti za treće mjesto. Na kraju pobjedu odnosi ‘Apokalipsa’, a ekipa ‘Šta te briga’ pobijedila je ‘Bijele Sokolove’ u meču za drugo mjesto.


Ekipe su sastavljene od djevojčica i dječaka koji od juna ove godine imaju priliku družiti se u ‘Kutku za djecu’, a posjetila ih je ekipa ‘Sportskih igara mladih BiH’ a poslije će i do ‘Kutka’ u dobojskom naselju ‘Usora’.
Radi se o dva od 21 ‘Kutka za djecu’ koje su u proteklom periodu za djecu pogođenu poplavama u Šamcu, Modriči, Maglaju, Doboju… zajednički otvorili UNICEF, Save the Children i World Vision.

„Prošlo je odlično. Na početku je bilo 20 djece, da bi ih poslije bilo oko 35 što je za ovu školu koja ima manje učenika odlično. Djeca su kvalitetno provela vrijeme, družila se, učila, i zaboravila na sve što je pogodilo njihovo mjesto. Neka nisu htjela da idu na more, rekli roditeljima da moraju u radionicu!“, kaže nam Nataša Ristić koja je od otvaranja ‘Kutka’ radila sa starijom grupom. Djeca u ‘Kutak’ dolaze svaki dan od 9 do 13.


Emina, Antonija, Selma, Samir i Mirza iz ‘Sportskih igara mladih’ sa djecom u ova dva kutka igrali su se ‘Između dvije vatre’, organizirali su utrku u vrećama, igrali basketa, a djeca su imala priliku i crtati, raditi predmete od pastelina i mase za modeliranje, a na velikom baneru nacrtala su svoje ruke i napisali poruke o prijateljstvu za djecu iz BiH.

Poslije utrke u vrećama i utakmice djevojčice-dječaci u street basketu, djeca su se sa sunca sklonila pod mali šator gdje su na likovnoj radionici sa Selmom uradila prava remek-djela. Nemanja i Jovan, dvojica najboljih drugova napravili su Sponge Boba od plastelina i mase za modeliranje, šestogodišnja Dragana nacrtala je kako je s drugaricama i drugarima igrala ‘Između dvije vatre’, Jovana je nacrtala macu sa šeširom…


Na kraju, djeca su imala iznenađenje za raju iz ‘Sportskih igara’ – pripremili su predstavu! Starija grupa izvela je plesnu tačku, modnu reviju, izbor mis i mistera ‘Kutka’ i skečeve, a mala grupa je izvela ples ‘Mi smo pilići’.
Poslije Donje Paklenice, ekipa stiže u Usoru kod Doboja gdje ih dočekuje vesela mala grupa. Kako nam pojašnjava Sanja Lopandić, predsjednica Udruženja ‘Korak2′ u čijim prostorima je smješten ‘Kutak za djecu’ u ovom naselju, interes za Kutak je veliki i u više grupa dolazi oko 140 djece! Mala grupa je najbrojnija i dolazi tri puta sedmično, druge dvije grupe po jednom.

Na druženje s ekipom ‘Sportskih igara mladih BiH’ došlo je i nekoliko djece iz starijih grupa, ali je najviše onih najmlađih koji se odmah prihvataju bojica, plastelina i markera, pa crtaju, prave figurice… Po baneru pišu i oni nešto stariji a uz crteže idu poruke ‘Prijatelj je najveće blago’, ‘Prijatelj se ne može kupiti novcem’, a Milica iz starije grupe uz crtež ostavlja poruku ‘Ruku svoju ti daj mi, skupa nismo sami’.

Nakon crtanja, baner se sklanja i djeca iz starije grupe igraju ‘Između dvije vatre’ a mlađi završavaju crteže.
U ‘Kutak’ dolaze djeca iz naselja, ali i iz Doboja koji je u poplavama ostao bez vrtića pa im je ‘Kutak’ postao zamjena. Roditelji se nadaju da će Udruženje ‘Korak dva’ nastaviti s aktivnostima i nakon kraja avgusta.

„Otvorili smo igraonicu za djecu iz ovog mjesta nekoliko dana prije majskih poplava, i baš kad smo počeli s radom sve je uništeno. Srećom pojavio se ovaj projekat sigurnih kutaka za djecu, pa smo uz pomoć UNICEF-a, i World Visiona očistili i obnovili prostorije. Očekujemo da ćemo uspjeti nastaviti s ranije planiranim aktivnostima i nakon avgusta, jer roditelji od nas to jednostavno očekuju, obdaništa su uništena u poplavama, i za sada im mi ostajemo“, kaže nam Sanja Lopandić dodajući kako pored redovnih aktivnosti Udruženje trenutno s roditeljima radi na organiziranju inicijative prema Opštini da se u gradu izgrade i obnove igrališta za djecu.

„Lenka je išla u odbanište u Doboju koje je poplavljeno, i namjeravam je dovoditi ovdje i dalje. Ona je zadovoljna, druži se, igra se s djecom, i zaista sam zadovoljna s ‘Kutkom’. Lijepo je da ima nešto i za našu djecu, kad već u gradu nemaju ništa“, kaže nam Tanja Srdić dok četverogodišnja Lenka ocrtava ruku na baneru.
Po troipogodišnju Nikolinu došao je tata Igor koji takoer ne krije oduševljenje ‘Kutkom’.

„Zaista je za svaku pohvalu, Nikolini je lijepo, a i nama je od pomoći jer imamo kući još petomjesečne blizance pa dok je ona u ‘Kutku’ stignemo se posvetiti svim obavezama“, kaže nam Igor. Tu je i Mladenka čiji osmogodišnji sin Nikola dolazi jednom sedmično i u srednjoj je grupizadovoljna je kvalitetnim vremenom koje je njen sin imao priliku provoditi tokom raspusta, a sličnog su mišljenja i Dragana i Nada čiji sinovi Stefan i Mirko također dolaze u ‘Kutak

Poslije druženja djeca odlaze kućama s novim iskustvima, a ekipa ‘Sportskih igara mladih BiH’ planira posjetiti još ‘Kutak’ u Doboju, a neka od djece s ove tri radionice naći će se i na finalu ‘Sportskih igara mladih’ u Sarajevu skupa s djecom iz još 25 gradova širom BiH u kojima su u protkelom periodu održavane ‘Igre’.

 

 

 

 

 

YOUTH SPORT GAMES IN CHILD-FRIENDLY SPACES: ‘Give Me Your Hand, Together We Will Not Be Lonely’

 


Search:

 Email this article

unite for children