Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Djeca i Zmajevi za djecu s poplavljenih područja: „Dragi prijatelji, žao nam je što danas niste s nama…”

Sarajevo, 24. maj 2014. - Hiljade djevojčica i dječaka iz nekoliko gradova BiH u subotu, 24. maja, sa stadiona 'Otoka' u Sarajevu ispratili su 'Zmajeve' nogometnom utakmicom, aplauzima, osmijesima i najljepšim željama na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Utakmica simboličnog naziva 'Svi na jednom mjestu' okupila je 100 djevojčica i dječaka sa i bez poteškoća u razvoju koji su igrali sa bh. fudbalskim reprezentativcima. Više od 3.000 mališana u publici ispratilo je Papeta, Spahu, Džeku, Pjanića, Begovića i druge reprezentativce za sreću pred odlazak na najvažniji nogometni događaj za BiH posljednjih godina.

Nogometni reprezentativci BiH izrazili su želju da im utakmica sa 100 dječaka i djevojčica sa i bez poteškoća u razvoju bude zvanični ispraćaj na Svjetsko prvenstvo u Brazil, a djeca su im želju sa zadovoljstvom ispunila i pobijedili s 2:0!

Na utakmici su bila i djeca iz Maglaja, Nemile, Doboja, ali i drugih gradova koji su stradali u katastrofi koja je zadesila BiH, a na terenu su se na utakmici sa ‘Zmajevima’ našla djeca iz zavoda, osnovnih i sportskih škola širom BiH, uz podršku UNICEF-a, Sportskih igara mladih, Nogometnog saveza BiH, Specijalne olimpijade, Općine Novi Grad i sponzora.

Dok su ‘Zmajevi’ i ‘Zmajići’ na terenu ‘odmjeravali snage’, djeca na tribinama pisala su poruke koje su uputili vršnjacima u gradovima pogođenim poplavom a koji nisu mogli doći na utakmicu.

„Dragi prijatelji, žao mi je što danas niste s nama. Mi ćemo dati podršku ‘Zmajevima’, a oni će vama pomoći da napravite svoje kuće“, piše na jednoj od poruka podrške djece s tribina upućenih djeci u pogođenim područjima.
Na odlasku, srećemo grupu djevojčica i dječaka koji zadovoljni odlaze sa utakmice, kako rezultatom tako i tenisicama koje su dobili od Edina Džeke. Pitamo ih ko je pobijedio, odgovaraju uglas:
„Miiiiiiiiiiiiiiiiii!“, i ponosno nam pokazuju dar od nogometaša čije se ime nalazi na mnogim dresovima koja su djeca danas nosila, uz imena ostalih reprezentativaca.
“Djeca su naši najiskreniji navijači i zajednička želja svih reprezentativaca bila je da zajedno sa njima proslavimo odlazak na SP. Utakmicom želimo skrenuti pažnju na probleme s kojima se susreću djeca sa poteškoćama u razvoju, a cilj nam je dječiji, iskreni smiješak, koji ćemo ponijeti u srcima, kao poticaj za dobar rezultat u Brazilu“, kazao je Emir Spahić, kapiten bh. selekcije, koji je uz Edina Džeku jedan od idejnih tvoraca utakmice
Najmlađi su, pokazujući da sva djeca imaju jednake mogućnosti i prava, na najbolji mogući način prenijeti pozitivnu energiju BiH reprezentativcima.

 

 

 

 

 

Bosnian children play with UNICEF Ambassador Edin Dzeko before the World Cup

 


Search:

 Email this article

unite for children