Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Studija znanja, stavova i prakse o obrazovanju i razvoju u ranom djetinjstvu

Istraživanje znanja, stavova i iskustava (KAP) s obrazovanjem i razvojem tokom ranog djetinjstva u odabranim općinama/opštinama u BiH provedeno je u okviru projekta Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje. Rezultati ovog istraživanja koristit će se u strategiji komunikacije za razvoj. Rezultati će biti polazna osnova za određivanje ključnih poruka, kanala komunikacije i prilagođavanje komunikacijskih aktivnosti ciljnim grupama. Također će pomoći u planiranju aktivnosti koje će provoditi UNICEF, u saradnji s vlastima, u okviru projekta Dubai Cares.

Projekat Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje se provodi u partnerstvu između UNICEF-a, Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, uz podršku fondacije Dubai Cares.

Pored povećavanja stope pohađanja predškolskih ustanova, projekat ima za cilj i unapređenje javne svijesti u vezi sa značajem obrazovanja u ranom djetinjstvu za razvoj djece, naročito za socijalno isključene grupe (romska djeca i djeca s poteškoćama u razvoju).

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1635 domaćinstava s djecom predškolskog uzrasta, unutar 45 projektnih općina/opština i 10 kontrolnih općina/opština koje će služiti kao kontrolna grupa. Otprilike 8% uzorka domaćinstava čine roditelji romske etničke pripadnosti, a oko 7% roditelji djece s teškoćama u razvoju.

 

 

 

 

KONAČNI IZVJEŠTAJ

Kompletan izvještaj možete pročitati i preuzeti OVDJE 


[PDF]
(PDF documents require Acrobat Reader to view.)

Infografika - slikovni sažetak

 


[PDF]
(PDF documents require Acrobat Reader to view.)

Knowledge, Attitudes and Practices Survey on Early Childhood Education and Development

 


Search:

 Email this article

unite for children