Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Vlasti i UNICEF zajedno za obuhvat sve djece kvalitetnim obrazovanjem

Istanbul, Turska, 10. decembar 2013 — Danas je na Regionalnoj ministarskoj konferenciji u Istanbulu upućen poziv za vraćanje djece van škole u kvalitetan obrazovni sistem.
Poziv na djelovanje pod nazivom “Jednakost u obrazovanju sada!”, podržan od strane Vlade Turske i UNICEF-a, poziva 20 vlada u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji da uvedu reformske obrazovne mjere kako bi sva djeca, posebno ona najugroženija i isključena, bila uključena u obrazovanje.
Cilj je da svako dijete bude u školi, da ima pristup učenju u ranom dobu, da dobro uči i ima podršku obrazovnog sistema.

“Značaj kvalitetnog i relevantnog obrazovanja za sve mora da bude u fokusu kako bi se postigli rezultati u uklonile prepreke za nejednakost u obrazovanju. Kvalitet obrazovnih sistema u Regionu mora da se unaprijedi kako bi se obezbijedilo da svako dijete završi školu i dobije osnovne vještine i kvalifikacije neophodne za 21 vijek”, istakao je turski ministar nacionalnog obrazovanja, gospodin Nabi Avci, na otvaranju konferencije.

UNICEF procjenjuje da oko 2.5 miliona djece u Regionu nije upisano u osnovnu školu. Od tog broja, 1,6 miliona čine djeca osnovnoškolskog uzrasta koja se ne školuju zbog nedostatka usluga i školskih zgrada.
“Društvo sutrašnjice počinje u današnjim školama. Ne smijemo da propustimo ovaj trenutak za zajedničko djelovanje kako bi se zaustavilo isključivanje djece iz škole i procesa učenja”, rekla je zamjenica izvršog direktora UNICEF-a, gospođa Yoka Brandt. “Svim sredstvima koja su nam na raspolaganju – kao što su inovativna partnerstva, politike i tehnologije – možemo da se hrabro obavežemo da ćemo povećati pristup svakog djeteta kvalitetnom obrazovanju.”
Čak i kada djeca jesu u školi, mnoga ne uče i ne dobijaju vještine koje su potrebne da bi postala uspješna u svojim zajednicama i osposobljena za tržište rada. Oko polovine učenika petnaestogodišnjaka u Regionu ne zadovoljava osnovne standarde čitanja, u oblasti nauke i matematike. Milioni adolescenata napuštaju školu prije nego što završe srednje obrazovanje.
Među naisključenijim su djeca sa smetnjama u razvoju, djeca pripadnika etničkih i lingvističkih manjina, ona iz najsiromašnijih porodica, iz ruralnih oblasti, migrantskih porodica i djeca koja rade.
UNICEF kaže da bez podrške mnoge zemlje neće uspjeti da ispune obavezu koju su preuzeli i koja je zacrtana u Milenijumskim ciljevima razvoja – ostvarivanje univerzalno osnovnog obrazovanja do 2015. godine.
Na konferenciji, koja traje do 13. decembra, učestvuju ministri i zamjenici ministara obrazovanja, kao i visoki zvaničnici ministarstava socijalnih pitanja, i predstavnici mladih.

FOTO: Delegacija iz Bosne i Hercegovine na Konferenciji

 

 

 

 

 

Governments, UNICEF call for inclusion of all children in quality learning

 


Search:

 Email this article

unite for children