Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Govorimo o mogućnostima na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar

Sarajevo, 3.12.2013.: Povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, UNICEF je u saradnji sa Udruženjem “Dajte nam šansu” organizovao kulturno–zabavni događaj za djecu sa i bez sa teškoćama u razvoju u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Događaj je podržan od strane zajedničke kampanje UNICEF-a, Delegacije EU u BiH i USAID-a „Govorimo o mogućnostima” koja je posvećena djeci sa teškoćama.

Ines Kavalec, predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu“ i majka djeteta sa teškoćama, ovom prilikom je rekla „Ne posmatrajmo djecu kroz ono što oni ne mogu, dajmo im šansu da pokažu svoje mogućnosti jer oni imaju pravo na to.Za njihova prava se trebamo zajednički boriti.”

Ovom prilikom upriličena je premijera video spota „Govorimo o mogućnostima“, predstavljanje prvih Prijatelja kampanje, popularnih bh. pjevača Lake i Lejle, te izložba fotografija Dženata Drekovića koje je fotografisao u Centru Mjedenica, kao i brojne tačke u kojima su djeca sa i bez teškoća dočarala priču o inkluziji.

„Da bi inkluzija djece sa teškoćama u razvoju bila potpuna, potrebno je savladati fizičke prepreke, obezbijediti funkcionalnu inkluziju u nastavi, omogućiti rad dnevnih centara za djecu, ali najvažnije, potrebno je savladati prepreke u mentalitetu, shvatiti kakve mogućnosti imaju ova djeca i prihvatiti ih kao ravnopravne članove društva“, rekla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.
Kampanja“Govorimo o mogućnostima” je pokrenuta u julu 2013. godine, od kada su provedene mnoge aktivnosti u saradnji sa partnerima koji su joj se pridružili, s ciljem podizanja svijesti i unaprjeđenja stavova i djelovanja opće javnosti prema djeci sa teškoćama i njihovim obiteljima.

Na događaju je govorila i Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH.

Evropska unija nastavlja da pruža podršku aktivnostima usmjerenim djeci sa teškoćama kroz projekat "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije za djecu u Bosni i Hercegovini", koji provodi UNICEF a finansira EU od 2008 sa 4,6 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Cilj projekta je da se pomogne izgraditi sistem koji će omogućiti dobru politiku socijalne zaštite i socijalne inkluzije za djecu i njihove obitelji.

 

 

 

 

 

Let’s talk about abilities on 3 December, the International Day of Persons with Disabilities

 


Search:

 Email this article

unite for children