Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Četvoro finalista iz Bosne i Hercegovine na međunarodnom festivalu dječijeg jednominutnog filma

Sarajevo, 27.11.2013.g.: Među 15 filmova iz cijelog svijeta, koji su izabrani u finale Međunarodnog festivala jednominutnog dječijeg filma, koji će se održati u Amsterdamu od 28 – 30 novembra 2013.g. našla su se čak četiri filma, koja su snimila djeca iz Bosne i Hercegovine.

Od ukupno 315 nominiranih filmova, filmovi Džejlana Sefića iz Velike Kladuše, Mateja Tokića iz Kupresa, Ivane Šušnjar iz Posušja i Jovane Šikanić iz Prnjavora, takmičiće se za nagrade u različitim kategorijama. Svi oni, u organizaciji UNICEF-a, putuju u Amsterdam, gdje će prisustvovati i profesionalnoj filmskoj radionici. Pored njihovih, u finalu će se naći i filmovi djece iz Vijetnama, Ukraine, Libije, Kambodže, Armenije, Gruzije, Pakistana i Meksika.

Izabrani filmovi natjecaće se u tri kategorije: “Minut slobode” – koji autorima daje mogućnost da kažu šta god žele, “Naopačke” – kategorija filmova u kojima autori ukazuju na stvari koje u društvu nisu postavljene kako treba, te “Autoportret” – u kojima autori govore o sebi, vlastitim stavovima i pogledima na život. Na Festivalu će pobjednici iz sve tri kategorije dobiti Tommy Nagradu, te HDFlip kameru.

“Drago nam je da se metoda aktivnog uključivanja djece pokazala kao veoma uspješna i da je nastalo preko 100 filmova koja su u potpunosti kreirala djeca. Mnogi od njih su veoma dirljivi. Nekoliko filmova je pokrenulo već predstavnike lokalnih zajenica da reaguju, a mi vjerujemo da će mnoga djeca koja su bila dio ovog projekta nastaviti da se bore za svoja prava i da će i u budućnosti pronalaziti načine kako poboljšati okruženje u kojem odrastaju za svako dijete”, istakla je predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer.

Metodologiju jednominutnih filmova UNICEF u Bosni i Hercegovini, uz pomoć partnera iz nevladine organizacije Genesis Projekat, koristi kao novi model aktivnog uključivanja djece u rješavanju pitanja koja ih se tiču. U okviru Programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini “ djeca su obučena su kako da prepoznaju specifičan problem u svojoj zajednici i predstave ga javnosti kroz jednominutni film. U okviru ovog Programa, koji se u BiH provodi od 2008. godine zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, nastalo je preko 100 filmova koja su u potpunosti kreirala djeca. Najbolji filmovi prikazani su na prvom festival dječijih jednominutnih filmova u Banjaluci u Martu 2013, uz podršku kompanije m:tel, dugogodišnjeg partnera UNICEF-a BiH.

Filmovi finalista iz BiH su:
• Matej Tokić,”Zbogom”, Kupres 
• Džejlan Sefić, “Naš dom” Velika Kladusa 
• Ivana Šušnjar,”Moj put” Posusje 
• Jovana Šikanić,”Neodlučna”, Prnjavor

 

 

 

 

 

Four finalists from Bosnia and Herzegovina at the international children's one-minute film festival

 


Search:

 Email this article

unite for children