Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

UNICEF BiH nizom događanja obilježava Međunarodni dan djeteta 2013. godine

Sarajevo, 17.11.2013. – UNICEF u Bosni i Hercegovini obilježit će ovogodišnju godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta (20.11.) nizom događanja s fokusom na različite aspekte dječijih prava.  

Sedmicu će započeti zajednička posjeta UNICEF-a i organizacije Dubai Cares Visokom i selu Mahoje u blizini Zavidovića u okviru zajedničkog programa za širenje pristupa kvalitetnom predškolskom obrazovanju širom zemlje. Dubai Cares podržava ovaj program koji za cilj ima unapređenje fizičkog, socijalno-emotivnog i kognitivnog razvoja 7000 djece starosne dobi od četiri do pet godina u 45 općina u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine. Program posvećuje posebnu pažnju ugroženoj djeci kao što su romska djeca i djeca sa smetnjama i poteškoćama u razvoju. Predstavnici UNICEF-a i Dubai Cares posjetit će lokacije na kojima se provodi program u utorak 19.11. i organizirati pres konferenciju na kojoj će i službeno objaviti početak programa.

Ambasada Australije u Bosni i Hercegovini će zajedno s UNICEF-om biti domaćin obilježavanja Međunarodnog dana djeteta s fokusom na inkluzivnom obrazovanju. Australija snažno podržava međunarodne aktivnosti kojima se pomaže zemljama širom svijeta da više pažnje posvete inkluziji osoba s poteškoćama.

Omladinska informativna agencija (OIA) i UNICEF predstavit će 40 srednjoškolskih projekata provedenih u okviru treće godine programa „Aktivni mladi“ koji za cilj ima jačanje liderskih i poduzetničkih vještina učenika srednjih škola.

U svjetlu dosadašnje uspješne saradnje, UNICEF i dalje poziva medije da prate teme vezane za prava djeteta i koriste dostupne informacije o uvjetima života porodica, s posebnim fokusom na marginalizirane grupe. Dvodnevna radionica koja će se održati na Jahorini 21. i 22.11. je jedna od aktivnosti usmjerenih na podržavanje dijaloga i razmjenu iskustava između stručnjaka kako bi se novinarima pomoglo da i dalje doprinose mijenjanju socijalnih normi podržavajući neophodne sistemske promjene za promociju dječijih prava. Učesnici u radionici su novinari iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji prate teme vezane za socijalnu zaštitu, obrazovanje, zdravlje i zaštitu djece. Cilj radionice je povećati „vidljivost“ djece u medijima i podići svijest građana i donosilaca odluka o položaju djece. 

Posebna svečanost dodjele nagrada za najbolja novinarska ostvarenja u oblasti zaštite i promocije prava djeteta bit će organizirana u petak 22.11. Djeca iz osnovnih škola i vrtića sudjelovat će u ovom događaju. 

 

 

 

 

Priznanja i nagrade novinarima

[PDF]
(PDF documents require Acrobat Reader to view.)
Search:

 Email this article

unite for children